Update

De Jager: Je kunt niet alles vooruitschuiven

Het is niet de vraag of het kabinet extra maatregelen moet nemen, maar in welke mate. Dat heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën vandaag gezegd in reactie op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Michiel van der Geest
Minister van Financiën Jan Kees de Jager staat de pers te woord in het Ministerie van Financiën in Den Haag. Beeld anp
Minister van Financiën Jan Kees de Jager staat de pers te woord in het Ministerie van Financiën in Den Haag.Beeld anp

In welke mate maatregelen genomen moeten worden, zal in februari duidelijk worden. Dan publiceert het CPB nieuwe ramingen over 2013.

Zwaar weer
Volgens De Jager is het duidelijk dat de economie in zwaar weer zit. 'We voelden het aankomen. Dit is zeker niet positief. Er komen geen gemakkelijke tijden aan', stelde hij. De Jager wilde niet ingaan op mogelijkheden van maatregelen. 'Maar bij voorbaat kan ik niets uitsluiten, er zijn geen taboes', aldus de bewindsman. Eerder verhogen van de AOW-leeftijd levert op de langere termijn niets op. Het zorgt er alleen voor dat er iets eerder een paar jaar extra geld is.

'Bezuinigingen werken averechts'
CPB-directeur Coen Teulings zei eerder vandaag dat bezuinigen in een recessie averechts kan werken. Maar volgens De Jager 'moet je op korte termijn laten zien dat het je menens is'. 'Je kunt niet alles doorschuiven naar de toekomst', zei hij.

Een pakket met crisismaatregelen waar de regering bij de vorige crisis mee kwam, zit er nu niet echt in, verwacht De Jager. Toen is al extra geld uitgegeven en de staatsschuld was toen nog lager. 'Onze speelruimte is kleiner geworden.'

De Jager wilde later vandaag ook bij RTLZ weinig loslaten over de inhoud van de maatregelen. Wel gaf hij aan dat 'als minister van Financiën' het hervormen van de arbeidsmarkt aantrekkelijk is. 'Het is goed voor de economie, goed voor de schatkist, en goed voor de mensen die aan de slag willen.'

Minister van Financiën Jan Kees de Jager Beeld anp
Minister van Financiën Jan Kees de JagerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden