'De Jager frustreerde topambtenaren door advies te negeren'

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) negeerde dringende waarschuwingen van zijn hoogste ambtenaren over de Griekse redding. Zij adviseerden hem banken niet op te laten draaien voor de kosten, omdat de paniek op de financiële markten daardoor alleen maar groter zou worden.

Emma van der Wateren
Tot frustratie van de ambtelijke top zou de minister beter heben geluisterd naar economen als Onno Ruding, Sweder van Wijnbergen en Arnoud Boot, dan naar de adviezen van zijn eigen Financiën-ambtenaren. Beeld reuters
Tot frustratie van de ambtelijke top zou de minister beter heben geluisterd naar economen als Onno Ruding, Sweder van Wijnbergen en Arnoud Boot, dan naar de adviezen van zijn eigen Financiën-ambtenaren.Beeld reuters

Dat staat in het boek De eurocrisis van FD-correspondent in Brussel Martin Visser dat maandag verschijnt, zo meldt het Financieel Dagblad vandaag. Visser laat zien in een reconstructie dat De Jager het advies van top-ambtenaren, Ronald Gerritse, Klaas Knot en Maarten Verwey in de wind sloeg.

De Jager dwong banken tot een flinke bijdrage aan het Griekse steunpakket. Hen werd gevraagd driekwart van hun claims op Griekenland te laten vallen. Daarnaast leveren centrale banken een bijdrage door af te zien van eventuele winsten op hun Griekse obligaties.

Tot frustratie van de ambtelijke top zou de minister beter hebben geluisterd naar economen als Onno Ruding, Sweder van Wijnbergen en Arnoud Boot, dan naar de adviezen van zijn eigen ambtenaren. De werkverhouding met Verwey raakte zelfs ernstig verstoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden