De jacht op toeristen is geopend

Toeristen worden steeds kritischer en willen meer waar voor hun geld. Bovendien hebben ze door de crisis minder te besteden. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Toeristen worden steeds kritischer en willen meer waar voor hun geld. Bovendien hebben ze door de crisis minder te besteden. Foto ANP/Koen Suyk

Een digitale, multifunctionele en interactieve stedengids van Amsterdam is het nieuwste wapen in de strijd om de gunst van de toerist. De gids, die gratis te downloaden is, draait op de nieuwste generatie mobiele telefoons en moet het toeristen gemakkelijker maken hun weg te vinden naar de bezienswaardigheden in de stad.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, dat de gids heeft ontwikkeld, heeft er tweehonderd niet te missen Amsterdamse bezienswaardigheden in opgenomen: van restaurants tot musea en van gay bars tot monumenten.

Bij alle highlights staan foto's, een beschrijving en contactgegevens. Via een geïntegreerde routeplanner kan de toerist die ook gemakkelijk vinden.

Jaren dacht de toeristische sector het wel af te kunnen met de rondvaartboten, de huurfietsen en een plattegrond van de stad. De musea, de grachten, de rosse buurt en de coffeeshops lokken de toerist vanzelf wel naar Amsterdam, was de gedachte.

Maar die tijd is voor bij. Toeristen worden steeds kritischer en willen meer waar voor hun geld. Bovendien hebben ze door de crisis minder te besteden. Dat Amsterdam één grote bouwput is en veel musea (Rijksmuseum, Scheepvaartmuseum en Stedelijk Museum) vanwege verbouwingen geheel of gedeeltelijk gesloten zijn, helpt niet mee.

En dus moet het de toerist zo veel mogelijk naar de zin worden gemaakt, hebben ze ook begrepen bij Tourist Bus Amsterdam, een bedrijf dat sinds maart 2008 met een omgebouwde rode schoolbus rondritten door de stad verzorgt.

De gids in de bus is vervangen door een digitaal systeem, dat niet in vier, maar vijftien talen uitleg geeft over de bezienswaardigheden. Chinezen, Arabieren, Zweden en Turken kunnen nu ook in hun eigen taal van alles te weten komen over Amsterdam. Een gps-ontvanger houdt bij waar de bus zich bevindt en welk verhaal het digitale systeem moet vertellen.

Nieuw zijn ook de elektrische scooters die vanaf 2 april te huur zijn bij autoverhuurder Hertz op de Overtoom. Speciaal voor toeristen die wel veel willen zien in de stad, maar geen zin hebben om te fietsen.

Met dit soort moderne snufjes moet de toerist weer naar Amsterdam worden gelokt. Dat wordt echter geen eenvoudige klus, want het toerisme zit in de hoek waar de klappen vallen, blijkt uit de laatste cijfers. Vorig jaar kwamen tot december 42 procent minder Japanners en 35 procent minder Amerikanen naar Amsterdam. Musea zagen het aantal bezoekers met 21 procent teruglopen en bij de attracties was dat zelfs 27 procent.

Het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau (ATCB) werkt samen met andere partijen aan plannen om toeristen weer naar Amsterdam te krijgen. Die plannen richten zich vooral op toeristen in omringende landen, omdat een weekendje Amsterdam voor die groep vaak nog wel te betalen is. Hoe de toerist dan naar Amsterdam moet worden gelokt, wil het ATCB nog niet zeggen.

Het aantal toeristen uit Japan en de VS is dit jaar nog een stuk lager dan vorig jaar, maar Madame Tussauds heeft nergens last van, zegt Annemiek Dolfin, voorlichtster van het wassenbeeldenmuseum. "Hier gaat het erg goed, we hebben in januari en februari zelfs meer bezoekers gehad dan vorig jaar."

Ook in het Sexmuseum aan het Damrak 'loopt het lekker door'. Toch trekken ze daar liever nog geen conclusies.

Het Anne Frank Museum heeft wel last van de daling van het aantal toeristen: het aantal bezoekers in de eerste maanden van dit jaar was dertien procent lager dan het aantal in dezelfde periode vorig jaar.

Ook Nicole de Klerk van Amsterdam Dungeons merkt een terugloop in het aantal toeristen. "Wij krijgen nog steeds veel Nederlanders, maar er zijn duidelijk minder Engelsen in de stad." Amsterdam Dungeons heeft het bezoekersaantal met achttien procent zien teruglopen.

Het Torturemuseum merkt ook een duidelijk verschil met vorig jaar. "Het zijn vooral de Amerikanen die wegblijven," zegt medewerker Donald.

Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht weten toeristen nog wel te vinden. Anna Jeltema: "Het is druk, ik heb niet het idee: waar blijven ze?" (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden