Plus

De jaarrekening is af, nou ja, bijna

De jaarrekening van de gemeente is af. Alleen: de accountantsverklaring ontbreekt, daar was onvoldoende tijd voor. Hoe een administratieve formaliteit een monsterklus werd.

Udo Kock Beeld anp

Het was een heel zware bevalling geweest, zei wethouder Udo Kock (Financiën) woensdagochtend. Hij had, boven op een ingrijpende reorganisatie en een nieuw bestuurlijk stelsel, de administraties van 44 diensten teruggebracht tot één. Bovendien had de gemeente door de decentralisaties door het rijk nieuwe zorgtaken op haar bordje gekregen. Kock zei het niet met zo veel worden, maar leek het wel te bedoelen: het was eigenlijk een godswonder dat vandaag überhaupt een jaarrekening gepresenteerd kon worden.

Al eerder werd duidelijk dat het opstellen van de jaarrekening over 2015 lastig zou worden. Dit document, waarin het college van burgemeester en wethouders verantwoording afleggen over het beleid dat in de begroting van het voorgaande jaar is vastgesteld, is een van de belangrijkste ijkpunten in de begrotingscyclus.

Grote zorgen
In augustus kwam een intern document op straat te liggen waaruit bleek dat ambtenaren zich er grote zorgen over maakten of het wel zou lukken tot een deugdelijke jaarrekening te komen. Een onduidelijke begroting, capaciteitstekort en achterstanden in de administratie zouden het
tot stand komen van een kloppend huishoudboekje ernstig bemoei-
lijken. Een van de scenario's waarvoor werd gewaarschuwd in het ambtelijke stuk, dat in het bezit kwam van Het Parool, was dat Amsterdam onder curatele van het rijk zou komen te staan.

Ook wethouder Kock erkende vorig jaar dat het opstellen van een goede jaarrekening een 'zware kluif' zou worden. Met name omdat hij, anders dan voorheen gebruikelijk was, een jaarrekening voor de gemeente in haar geheel wilde maken, waarin alle administraties van ambtelijke diensten zijn samengevoegd. Kock huurde voor 650.000 euro externe adviseurs in om zijn ambtenaren een handje te helpen.

Woensdag kon hij een jaarrekening presenteren. Kock zei trots te zijn op zijn ambtenaren omdat het ze was gelukt. Maar de bijbehorende accountantsverklaring ontbrak. Die moet worden opgesteld door de Acam, maar de accountantsdienst van de gemeente had hier onvoldoende tijd voor. Pas volgende week geeft de Acam zijn oordeel.

"Geen enorme ramp," vindt Kock. "Ik had de jaarrekening ook een week later kunnen presenteren, inclusief accountantsverklaring, maar ik wilde de raad niet laten wachten."

Oppositie kritisch
De twee grootste oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden het later verschijnen van de accountantsverklaring een vreemde gang van zaken. "Heel opmerkelijk van een wethouder die voortdurend zegt schoon schip te willen maken," zegt GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink. VVD-raadslid Marianne Poot vindt de verklaring van de accountant 'heel belangrijk' om de vuistdikke jaarrekening te doorgronden.

Kock wil nog niet vooruitlopen op het finale oordeel van de Acam. Wel ziet hij dat de overheveling van zorgtaken van het rijk naar de gemeenten zorgt voor een heel ingewikkelde administratieve puzzel. Eerder dit jaar waarschuwde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat accountants vanwege 'onzekerheden en administratieve onvolkomenheden in het sociaal domein' misschien wel bij de helft van de gemeenten geen goedkeuring zullen afgeven aan de jaar­rekening over 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden