Column

De Italiaan

THEODOR HOLMAN

Het aardige van de Italiaan is dat hij iedereen discrimineert. Problemen ontstaan alleen als jij het niet met hem eens bent. Dus ben ik het altijd met hem eens.

Waar ik ook aan moet wennen, is dat de Italiaan altijd op luide toon discrimineert. Hij wil graag weten dat hij discrimineert. Wie het ergste kan discrimineren, staat hier in hoog aanzien. Joden komen hier waarschijnlijk niet, of die zijn hier niet, want ik heb nog geen antisemitische uitspraak gehoord, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door andere bevolkingsgroepen.

Interessant is op te merken dat je vaak dezelfde zinnen hoort van verschillende cafébezoekers. 'Ze moeten een hek om Lampedusa zetten, en dan dat godvergeten eiland lek prikken.' Ook legt de plaatselijke priester uit dat die bootvluchtelingen vaak overlijden omdat ze niet katholiek zijn. En dat is meteen ook het probleem: ze komen in Italië en weigeren vervolgens katholiek te worden. 'Terwijl
wij wel voor ze bidden.'

Iedereen knikt.

Die plaatselijke priester - een echte chocoladeridder als je het mij vraagt; hij legt steeds z'n hand op m'n knie; ik vertrouw hem dus niet, want straks trekt-ie je z'n kerk in en rukt-ie je broek van je reet; dat wordt trouwens ook door anderen bevestigd - is een genot om mee te praten.

'Ik zag verderop een bosbrand. Waardoor is dat gekomen, padre?' 'Die ontstaan uit zichzelf, omdat God dat wil.' 'Aha, maar waarom wil God dat dan op die plek?' 'Omdat dat God behaagt, mijn zoon.'

Zo wordt er ook over de dood gedacht. De 16-jarige zoon van mevrouw Lipi is verleden jaar op het ruispunt aangereden. Dood. Mevrouw Lipi is sindsdien ontroostbaar. De padre: 'Het was een zeer mooie jongen, dus die wilde God dicht bij zich hebben. En mevrouw Lipi heeft God verlaten, dus het zou me niets verbazen als ze binnenkort erg ziek wordt en sterft.'

Zo'n geloof wil iedereen toch? Zo heeft Gerard Reve zijn geloof bedoeld. Een Somalische vluchteling is hier zes weken geleden vermoord. Althans, dood gevonden met een mes in zijn borst. Ook dat was op instigatie van de Heer.

Een boer legt het uit: 'De dader heeft niet alleen in opdracht van de Heer gewerkt, hij heeft ook een goede daad verricht.' Daar hebben we toen op gedronken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden