Plus

De huurder heeft vaker het nakijken

Huurders worden overspoeld door allerlei wetten die zijn bedoeld om de woningmarkt vlot te trekken. De meeste perken hun rechten in of maken huurverhogingen mogelijk. Een uitleg in vier vragen en antwoorden.

Ton Damen
Huurwoningen in de Transvaalbuurt Beeld Ton Damen
Huurwoningen in de TransvaalbuurtBeeld Ton Damen

1. Hoe zit het met de beperking van de huurbescherming?

Het Nederlandse huurrecht is een van de sterkste ter wereld: een verhuurder mag de huur alleen in heel specifieke situaties opzeggen. In de loop der tijd zijn uitzonderingen gemaakt, zoals tijdelijke contracten voor anti-kraak, studenten en ouderen. Ook is de bepaling 'dringend eigen gebruik' - huurders moeten het veld ruimen als de eigenaar de woning zelf nodig heeft - opgerekt. Huurders kunnen ook de klos zijn als faillissement dreigt.

In de vorige week door de Eerste Kamer aangenomen Wet doorstroming woningmarkt zijn nieuwe uitzonderingen beschreven, zoals tijdelijke huurcontracten tot twee jaar voor alle leeftijdsgroepen. Amsterdamse corporaties zeggen overigens hier geen gebruik van te zullen maken.

Wel worden in Amsterdam tijdelijke contracten voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar geïntroduceerd. De nieuwe wet biedt verder de mogelijkheid jongeren een huurcontract voor vijf jaar aan te bieden. En dan zijn er nog meer tijdelijke contracten mogelijk, bijvoorbeeld voor grote gezinnen en promovendi.

undefined

2. Wie voorkomt dat de huren de pan uit rijzen?

De branche maakt afspraken en die kunnen door de minister tot wet worden gemaakt. Corporatiekoepel Aedes en de Woonbond maakten landelijk bijvoorbeeld de afspraak dat huurstijging voor sociale huurwoningen gemiddeld beperkt blijft tot één procent plus de inflatie, de 'huursombenadering'. Amsterdamse corporaties zijn daartegen. Zij willen hogere huren voor scheefwoners, en zeggen zelf al huren voor minima en het middensegment laag te houden.

Minister Blok (VVD, Wonen) heeft het sociaal huurakkoord in de Wet doorstroming woningmarkt opgenomen, met forse aanpassingen die de positie van huurders verslechteren. Commerciële verhuurders vallen bijvoorbeeld, anders dan in het akkoord staat, niet onder dezelfde regelgeving als corporaties. De beperking van de huurstijging tot één procent plus inflatie werd met de goedkeuring van de Eerste Kamer wél wet.

undefined

3. Amsterdam legt toch in de samenwerkingsafspraken al vast dat corporaties huren laag houden?

Klopt. Maar Haagse politici onderstrepen dat vooral de vorig jaar aangenomen nieuwe Woningwet al gematigde huurontwikkeling afdwingt. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de daarin opgenomen regels voor bijvoorbeeld het 'passend toewijzen' van sociale huurwoningen. Corporaties mogen huurders geen huizen aanbieden die ze niet kunnen betalen.

undefined

4. Hoe zit het dan met de strijd om de huren van kleine woningen?

Die gaat om de plek. Een van de successen van liberale ministers is dat zij erin zijn geslaagd de aantrekkelijkheid van de locatie in de huurprijs te verwerken.

En dus kwamen enkele jaren geleden de Donnerpunten, waardoor de maximale huurprijs van sociale huurwoningen op de mooiste plekken in een klap met 125 euro stegen. Minister Blok maakte het werk in oktober 2015 af door de WOZ-waarde van de woning voor 25 procent de huur van sociale woningen te laten bepalen.

In een nieuw wetsvoorstel gaat Blok verder. Kleine nieuwbouwwoningen van maximaal veertig vierkante meter krijgen door een ingewikkelde rekenformule extra woonpunten, zodat die huizen sneller in de vrije sector komen. Blok wil hiermee de woningbouw van kleine huizen in provinciesteden aanjagen.

Politieke fracties in Amsterdam voeren daar actie tegen en krijgen daarbij steun van corporaties. Zij denken dat als de kleinste huizen al huren boven de huurgrens (710,68 euro) mogen hebben, iets grotere woninkjes van vijftig vierkante meter door de prijsopdrijvende werking 1200 euro en meer gaan kosten. Deze ontwikkeling staat haaks op de Amsterdamse filosofie van de gemengde stad, die erop neerkomt dat ook een sociale huurder naast het Paleis op de Dam moet kunnen wonen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden