'De horecastop in Oud-West bestaat helemaal niet'

De aangekondigde horecastop in Oud-West bestaat helemaal niet, ondervond Paroollezer Henk van Dijk.

Beeld anp

Op 22 juni van dit jaar berichtte Het Parool over een ophanden zijnde horecastop in verband met de overlast die inwoners hiervan ervaren. Omdat ik wilde weten wat dit voor mijn buurt zou betekenen, ging ik op onderzoek uit bij de gemeente.

Na enig aandringen en een paar weken wachten, ontving ik antwoord: 'De horecastop zoals die in de media is aangekondigd, is een term die door de media zelf bedacht is.'

De horecastop bestaat dus helemaal niet. Sterker nog, bij nadere bestudering van het nieuwe bestemmingsplan van Oud-West blijkt er sprake van een horecatoename.

Afgezien van het feit dat de woorden leefbaarheid en levendigheid te pas en te ­onpas verkeerd worden gebruikt, staan er in de toelichting van het nieuwe bestemmingsplan een paar zeer verontrustende beleidsregels.

Ik citeer: 'Stadsdeel West heeft zich tot doel gesteld het meest creatieve en ondernemende stadsdeel van Amsterdam te worden. Een bloeiende horecasector met levendige terrassen is een belangrijke pijler hiervan.'

En: '...waarbij enerzijds het woon- en leefklimaat kan worden beschermd en anderzijds wenselijke uitbreiding van horeca mogelijk wordt gemaakt.' En: '...vooral behoefte aan aantrekkelijke winkelondersteunende horeca.' En: 'Met het oog op het woon-en leefklimaat en bevordering van aantrekkelijke horeca, staat het stadsdeel...'

Ik maak hieruit op dat van een horecastop inderdaad geen sprake is en dat stadsdeel West de horecasector in Oud-West een zeer warm hart toedraagt. In het nieuwe bestemmingsplan wordt het beschermende begrip 'woongebied' losgelaten.

Met als gevolg ruim baan voor horeca in woonwijken. Straks kan op basis van het nieuwe bestemmingsplan aanspraak worden gemaakt op een horecabestemming van nagenoeg alle horecacategorieën, van fastfood tot (nacht)café of restaurant met terras. Alsof het nergens meer rustig mag zijn in Oud-West.

Verantwoordelijke portefeuillehouder Fenna Ulichki (GroenLinks) van stadsdeel West: 'Economische remming is geenszins het oogpunt. De balans in de buurt moet terug.'

Ulichki spreekt zich in de media weliswaar bezorgd uit over de leefbaarheid in de wijken, maar steekt geen vinger uit om een echte rem op de groei te zetten. Waarschijnlijk wordt zij met overmacht overruled door het horecaminnend college in de Stopera.

Dat vindt blijkbaar dat Amsterdam één groot feestterrein moet blijven en spijkert dat beleid met nieuwe regels in Oud-West nagelvast.

Henk van Dijk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden