De hoofdrolspelers in de Ahold-fraudezaak

AMSTERDAM - Oud-topman Cees van der Hoeven en zijn financiële rechterhand Michiel Meurs waren de hoofdrolspelers in de boekhoudfraude bij Ahold. De bijrollen waren voor voormalig bestuurslid Jan Andreae en ex-commissaris Roland Fahlin. Hieronder een beknopt overzicht van de hoofdrolspelers.

Cees van der Hoeven rondde zijn studie bedrijfeconomie op 21-jarige leeftijd cum laude af. In 1985 trad hij aan bij Ahold, waar hij in 1993 bestuursvoorzitter werd. Ahold floreerde onder Van der Hoeven met tientallen overnames, een stijgende aandelenkoers en tal van benoemingen voor de topman zelf. Na het bekendworden van de fraude in februari 2003, trad van der Hoeven af. De rechter veroordeelde hem op 22 mei 2006 tot een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een boete van 225.000 euro. Van der Hoeven ging in hoger beroep: hij wilde vrijspraak.

De 61-jarige Van der Hoeven, inmiddels de vaste adviseur van investeerder en miljardair Marcel Boekhoorn, reageerde na het horen van de eis van het OM in het hoger beroep geëmotioneerd. Hij begreep niet waarom hij een hogere straf zou moeten krijgen dan Meurs, ,,gezien zijn betrokkenheid'' in de zaak. Het OM eiste vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk.

Boete
Het gerechtshof in Amsterdam besloot woensdag dat de oud-topman geen celstraf krijgt, maar een boete van 30.000 euro. De oud-topman was erg blij met de uitspraak.

Michiel Meurs studeerde economie in Rotterdam en bedrijfskunde in Delft. In 1992 ging hij naar Ahold, waar hij vanaf 1997 de financieel bestuurder was. Meurs trad in 2003 gelijk met Van der Hoeven af. De onderzoekers noemde het een raadsel dat Meurs, van wie velen de integriteit roemden, zo verblind was in zijn oordeelsvorming.

Voorwaardelijke celstraf
De rechter veroordeelde hem evenals Van der Hoeven tot een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een boete van 225.000 euro. In hoger beroep hoorde Meurs twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, tegen zich eisen. Meurs hield vol nooit criminele intenties te hebben gehad.
Meurs, sinds juni 2007 de financiële topman van farmaciebedrijf Pantarhei Bioscience, kreeg woensdag de zwaarste straf opgelegd van het viertal. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uur. Daarnaast moet hij een boete van 100.000 euro betalen. Hij wilde niet reageren na de uitspraak.

Jan Andreae
Jan Andreae was bestuurslid van Ahold van 1997 tot 2004. Hij was vooral verantwoordelijk voor de Europese afdeling van het supermarktconcern. Andreae kreeg van de rechter vier maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 120.000 boete opgelegd.
Het OM eiste in hoger beroep zes maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Ook eiste het OM een werkstraf van 120 uur en een boete van 120.000 euro tegen Andreae. Deze werd woensdag door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en 50.000 euro boete.

De Zweed Roland Fahlin is oud-commissaris bij Ahold. Hij was voorzitter van het boekhoudcomité dat contact had met de accountant. Het OM eiste in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van zesmaanden en een 120.000 euro boete. Fahlin werd echter vrijgesproken. Hij was de enige afwezige woensdag, omdat hij liever bij zijn familie wilde zijn. (ANP)

Oud-topman Cees van der Hoeven en zijn financiële rechterhand Michiel Meurs (foto) waren de hoofdrolspelers in de boekhoudfraude bij Ahold. ANP Photo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.