De Hond klaagt Staat aan na 'foute' inval

AMSTERDAM - Opiniepeiler Maurice de Hond sleept de Nederlandse staat voor de rechter.Hij kondigde dat dinsdag aan nadat het Openbaar Ministerie (OM) had laten weten dat hij niet wordt vervolgd voor betrokkenheid bij het kraken van de e-mail van de advocaat van de 'klusjesman' uit de Deventer moordzaak.

De Nationale Recherche deed half februari een inval in het huis van De Hond, waarbij zijn computers in beslag werden genomen. Volgens De Hond heeft de overheid onrechtmatig gehandeld, omdat justitie al voor de inval wist dat hij geen enkele betrokkenheid had bij de kraak. Hij vindt bovendien dat het OM ver buiten z'n boekje is gegaan door al zijn digitale informatie mee te nemen en te kopiëren. Daarom begint de opiniepeiler een civiele zaak tegen de Staat.

Volgens het landelijk parket van het OM is uit onderzoek gebleken dat De Hond niet betrokken is bij het hacken van de e-mail van advocaat Jan Vlug. Wel heeft De Hond een deel van de gehackte informatie uit de mailbox ongevraagd gekregen en op internet gezet.

Justitie zal hem daarvoor niet strafrechtelijk vervolgen, omdat het om een ''gering'' feit gaat. De advocaat, die aangifte van computervredebreuk had gedaan, maakte de gegevens later zelf op televisie bekend. Vervolging zou daarom onevenredig zwaar zijn, aldus het OM.

De 34-jarige hacker, die de informatie met De Hond en een ander deelde, wordt wel vervolgd voor inbraak in de mailbox van de advocaat. Justitie zal de andere verdachte, een 46-jarige man uit Overveen, niet vervolgen voor het kraken van de mailbox van de raadsman, maar wel voor het hacken van de mailbox van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

De Hond meent dat justitie zijn huis nooit had mogen doorzoeken. Hij vindt het onaanvaardbaar dat behalve de e-mails ook alle andere digitale gegevens zijn onderzocht, waaronder zijn fotocollectie, zakelijke en privé-correspondentie en zijn dossier over de Deventer moordzaak. ''Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de inval toen vooral heeft plaatsgevonden om mij te intimideren, gezien mijn activiteiten waarbij ik het falen van het OM bij de Deventer moordzaak aan de kaak stel'', aldus De Hond.

Volgens hem heeft 'klusjesman' Michael de J. de weduwe Jacqueline Wittenberg vermoord en niet fiscaal-jurist Ernest Louwes, die daarvoor al jaren vastzit. (ANP)

Zie ook: Klacht tegen justitie in moordzaak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden