Column

De homofoob die homo's in elkaar slaat, oogst bewondering

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Twee homo's zijn zwaar mishandeld, omdat ze homo zijn. Er worden flyers in de brievenbussen gegooid met ongelooflijk domme antihomoteksten. Homo's die tot mijn kennissenkring behoren willen Amsterdam verlaten.

Natuurlijk zeggen de politiek en de politie dat ze er alles aan zullen doen om de daders achter slot en grendel te krijgen, maar dat lost de homofobie niet op.

De homofoob die homo's in elkaar slaat en homofobe flyers drukt, oogst bewondering binnen zijn eigen groep. En dat niet alleen. Wanneer zijn ouders erachter komen, zullen die het begrijpen en het misschien wel goedkeuren. En de grootouders keuren het ook goed, en de rest van de gemeenschap ook.

Dat is wat religie doet.

Geloof rechtvaardigt zaken die moreel verwerpelijk zijn, omdat God duizenden jaren geleden reclame maakte voor verwerpelijke zaken.

In Nederland zijn er ook nog steeds christelijke gemeenschappen die homoseksualiteit veroordelen. Ze moeten van de wet bepaalde zaken accepteren, maar binnen de eigen kring - en die kan behoorlijk groot zijn - worden homo's niet als gelijkwaardig gezien. Het gaat daar de goede kant op, maar snel gaat het niet.

In Nederland kun je een cultuurchristen zijn. De homoseksuele Gerard Reve was dat. Die hield van het katholicisme, maar als je hem vroeg of hij geloofde, antwoordde hij: "Eigenlijk geloof ik niks."

Dat was ook de reden waarom hij, terwijl hij katholiek was, het katholicisme kon aanvallen. De paus noemde hij een janklaassen in een poppenkast en God zou zich volgens hem weleens kunnen manifesteren als een ezel.

Dit alles nam niet weg dat Reve oprecht katholiek was. Het katholicisme gaf zijn leven zin.

Er zijn trouwens steeds meer dominees - onder wie de dominee van de koning - die openlijk zeggen niet meer in God te geloven. Dat neemt niet weg dat ze met liefde hun herderlijke taken kunnen volbrengen.

De vraag is: kan dat bij de islam ook? Kun je van de islamitische cultuur houden, zonder in Allah te geloven? Kun je houden van de teksten van de Koran, zonder ze letterlijk te nemen? Kun je grappen maken over Allah en toch oprecht moslim zijn? Kunnen moslims hun eigen geloof relativeren zoals Reve dat deed? Zijn er imams die openlijk durven verklaren dat ze niet denken dat Allah bestaat? Kunnen er cultuurmoslims bestaan?

Ik denk het niet. Daarom zal de homofobie toenemen.

Reageren? t.holman@parool.nl

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden