Plus

De hofdealers van de binnenstad gingen het liefst met de fiets

De politie rolde onlangs met invallen een vermoede drugsbende op die klanten in de binnenstad mogelijk tien jaar lang van cocaïne voorzag. Favoriet vervoermiddel: de fiets.

Om in Amsterdam-Noord een deur in te rammen, gebruikte de politie een klassiek breekijzer (foto). Elders werd een hydraulisch exemplaar gebruikt.Beeld Politie

'Uitstijgen," klinkt de stem van teamleider Jasper over de portofoon. Stilletjes stappen dertien politiemensen uit burgerauto's en een geblindeerd busje. De autodeuren worden zachtjes gesloten. Het is al donker en voorbijgangers merken de agenten in donkere kleding en met kogelwerende vesten nauwelijks op, als die zich in een rij opstellen aan de voet van een anonieme flat in Diemen.

Het 'instapteam' is gespecialiseerd in het binnenvallen van woningen waar de situatie snel onder controle moet worden gebracht, bijvoorbeeld omdat verdachten drugs door de wc zouden willen spoelen.

Breekijzer
Het team gaat 'in een treintje', waarin elk koppel agenten zijn plaats weet, naar de zesde verdieping van de Diemense flat. Af en toe klinkt het geluid van metaal op metaal. Op de galerij wordt even gewacht, tot iedereen op adem is gekomen.

Daarna gaat het snel.

Een politieman plakt het kijkgaatje van de deur van het appartement af. Tegelijkertijd zet een tweetal agenten een hydraulisch breekijzer tegen de deur. De druk wordt met het apparaat opgevoerd en binnen enkele seconden is de voordeur uit zijn sponningen geduwd. "Politie, politie!" schreeuwen de agenten die een voor een de woning inrennen. "Weg die hond," klinkt het. Twee hondengeleiders drijven een geschrokken pitbullachtig beest naar het balkon.

De bewoner, een man van 51, is totaal overrompeld. Binnen zeven seconden is hij aangehouden en in joggingpak wordt hij geboeid afgevoerd. "Wat is dit allemaal zeg," mompelt hij. Hij ziet bleek.

Politie leest mee
Dat kan door de aanhouding komen, maar het onderzoeksteam weet ook dat de man griep heeft, net op de 'klapdag' van het politieonderzoek naar de groep dealers. De verdachte sms'te die ochtend een medeverdachte dat hij zich niet lekker voelde. De politie kon meelezen, want de telefoons staan al maanden onder de tap.

Dat gebeurt na een tip die half augustus binnenkomt bij het Team Criminele Inlichtingen: 'Een groep Amsterdammers dealt al jarenlang cocaïne en doet dat met de fiets.'

Teamleider van de recherche Jan ziet de tip al snel bevestigd. "We kregen in de gaten dat twee telefoonnummers werden gebruikt. Dat noemen wij werktelefoons: op dat nummer bellen de klanten om te bestellen."
Een van die telefoonnummers is al veertien jaar actief, maar niet duidelijk is hoe lang de groep die gebruikt.

Voorzichtig
Er wordt door de verdachten hard gewerkt: in zes maanden hebben de twee werktelefoons ruim 24.000 'contactmomenten', zoals de politie dat noemt. "Een deal vraagt soms meerdere belletjes en ook onderling wordt gesproken. Op een drukke dag racen ze de stad door," zegt Jan.

Dat doen ze met scooter en auto, maar opvallend genoeg ook op een huurfiets, zoals er vele in Amsterdam rijden. Jan: "De jongens zijn heel voorzichtig, ze houden zich keurig aan de regels. Ze hebben licht op hun fiets, rijden nooit door rood en stappen netjes af op de stoep."

Zo komen ze veilig aan bij hun klanten. Dat zijn allerminst straatjunkies. De vaste adresjes van de groep liggen vooral in de grachtengordel en regelmatig bellen de klanten hun dealer met de kantoortelefoon van gerenommeerde bedrijven.

Berispingen
De gesprekken en de transacties lopen volgens een vast stramien, dat bij alle klanten bekend is. Jan: "Ze zijn heel voorzichtig, met een nieuwe klant wordt niet zomaar zakengedaan. De dealers zijn waarschijnlijk al jaren samen actief en als er een nieuwe koerier komt, wordt die zorgvuldig ingewerkt. Als iemand een fout maakt, volgt een stevige schrobbering."

Die berispingen komen dan van de man die de politie beschouwt als hoofdverdachte. Hij is gepokt en gemazeld en is jaren niet met politie in aanraking geweest. Hij stuurt volgens de politie de dealers aan en voorziet hen van handelswaar.

Dat gebeurt vanuit een arbeiderswoning in Amsterdam-Noord. Terwijl elders in de stad dealers én twee ongelukkige klanten worden opgepakt tijdens een transactie, staat het speciaal getrainde 'instapteam' van teamcommandant Jasper op dat moment klaar om de woning in Amsterdam-Noord binnen te vallen.

Zeven arrestaties
Het huis staat binnen enkele seconden vol agenten, die over de deurmat met daarop 'Home Sweet Home' naar binnen rennen. Kinderschoenen staan op de trap, maar niemand is thuis. In een kluis liggen een paar honderd gram cocaïne en enkele duizenden euro's. Als de bewoonster later die avond de straat inrijdt, gaat ze er vandoor.

Aan het eind van de dag noteert teamchef Jan zeven arrestaties, de 45-jarige hoofdverdachte is in Hoorn aangehouden. "Nadat we de dealers hadden opgepakt, bleven de werktelefoons rinkelen. Omdat niet werd opgenomen, gingen klanten de hoofdverdachte bellen. Toen zijn wij maar even bij hem langsgegaan."

De geforceerde deur in Amsterdam-NoordBeeld Politie
In Diemen is een grieperige verdachte van zijn bed gelicht. In totaal zijn bij de politieactie acht mensen aangehouden op diverse locatiesBeeld Politie

'Overdreven'

Volgens Vincent Kraal, advocaat van de 51-jarige verdachte uit Diemen, ontkent zijn cliënt niet dat hij heeft gehandeld in drugs. "Dat heeft hij een zeer beperkte tijd gedaan, zo'n tweeënhalve maand. Hij is als ex-gebruiker zelf gaan handelen. Er is geen sprake van dat hij dat tien jaar heeft gedaan. De rechter-commissaris heeft ook gezegd: er is geen gevaar voor herhaling en de periode van handelen wordt schromelijk wordt overdreven."

Volgens Geert-Iem Roos, die met kantoorgenoten vier verdachten bijstaat, is er geen sprake van een criminele organisatie. "De vraag is wat hier-mee wordt aangepakt. Ik vind dit een heel fors onderzoek voor een feit dat niet ernstig is. Als je echt iets wilt oplossen, moet je de grote jongens pakken." De advocaat van de 46-jarige hoofdverdachte wil niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden