De highlights van het Amsterdam Light Festival

De stad is vanaf donderdag een openlichtmuseum. Langs het water staan 21 kunstwerken die je vanaf het water het mooist kunt zien. Dit zijn enkele highlights.

Jan Pieter Ekker
Als een glanzend bergkristal ligt Infinate in het Oosterdok Beeld Balmond Studio
Als een glanzend bergkristal ligt Infinate in het OosterdokBeeld Balmond Studio

Rode draad
Thinline van Ai Weiwei is het langste object dat ooit tijdens het lichtfestival is getoond: een 6,5 kilometer lange draad, waarmee de Chinese kunstenaar en activist de betekenis van grenzen ter discussie wil stellen.

Een rode draad van 6,5 km Beeld Amsterdam Light Festival
Een rode draad van 6,5 kmBeeld Amsterdam Light Festival

Bergkristal
Infinita van Studio Balmond is een beeldhouwwerk in het water, opgebouwd uit 'tetraëders', die eruitzien als een opengebarsten bergkristal.

Infinita Beeld Balmond Studio
InfinitaBeeld Balmond Studio

Alziend oog
Eye to eye is een soort alziend oog dat door de Kosovaarse kunstenaar Driton Selmani is uitvergroot tot een instrument dat de stad, haar inwoners én bezoekers niet alleen tegen het boze oog maar tegen álle kwade invloeden beschermt.

Eye to eye Beeld -
Eye to eyeBeeld -

Op z'n kop
City Gazing van Vouw (Justus Bruns en Mingus Vogel) is een lichtkaart van Amsterdam, gespannen over de gracht. De installatie zet de wereld even op zijn kop: zo'n blik van veraf op de stad zie je normaal gesproken alleen vanuit het vliegtuig onder je.

Alsof je in een vliegtuig zit onder je Amsterdam ziet liggen Beeld -
Alsof je in een vliegtuig zit onder je Amsterdam ziet liggenBeeld -

Tegen de klok
Touch of Time van Lambert Kamps lijkt op een digitale klok, maar de installatie laat de tijd versnellen, vertragen, verspringen of zelfs helemaal verdwijnen. De cijfers maken dan plaats voor geometrische patronen die zijn opgebouwd uit dezelfde, bewegende lichtelementen.

De tijd versnelt en vertraagt Beeld -
De tijd versnelt en vertraagtBeeld -

Straatlantaarn
Lighten the light van HOH Architecten is het enige werk dat geen licht toevoegt aan de stad, maar maakt juist gebruik van wat al voorhanden is: het licht van straatlantaarns. Drie lantaarns zijn op een podium geplaatst; ze worden omlijst door een scherm dat 's avonds de stralende lichtbron nog eens extra benadrukt.

Ook de bestaande straatlantaarn krijgt een podium Beeld -
Ook de bestaande straatlantaarn krijgt een podiumBeeld -

Bezoeken?

Het Amsterdam Light Festival bestaat uit twee onderdelen, op het land en langs het water. De waterexpositie is van 30/11 t/m 21/1/2018. Op 14 december opent op het Marineterrein de landexpositie met 15 interactieve kunstwerken. Die duurt tot en met 7/1/2018.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.


Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden