Plus

De herinnering aan het stadion van Nuoro bloeit ook 18 jaar na dato

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager.

David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Dertiende ­minuut. Op links temt Rody Turpijn de bal, versnelt, kijkt op, versnelt opnieuw. Mooi linksbuitenwerk. De achterlijn is nabij en Rody speelt de bal schuin terug naar rechts, naar Darl Douglas die, in het strafschopgebied, vlot controleert en de bal dan opzij tikt naar Brutil Hosé.

Dat de doelman vóór hem Codognola heet, ­interesseert niemand. Hosé is een geboren spits, groot en sterk bovendien; de coördinatie is effectief: balaanname, schot, doelpunt. Jong Ajax staat tegen Inter 1-0 voor in de finale van het Torneo di Sardegna.

September 1998, de volle maan boven het stadion van Nuoro verlicht het winnende team van trainer Jan Wouters. Finales winnen, en zeker op vreemde grond, blijft prachtig. Die diepgewortelde herinnering bloeit ook achttien jaar na dato. Voor altijd.

"Man, die terugreis dwars door Sardinië, 2,5 uur, kronkelige wegen, diepe ravijnen." "Van der Meijdes goal, 2-0!" "Brutil was toen echt brúút, twee goals, één assist."

Quido Lanzaat straalt. Hij is een van de aanwezige oud-­Ajacieden op de reünie. Dat die samenvalt met het imposante eresaluut aan Johan Cruijff verhindert niet dat op alle niveaus smakelijke herinneringen aan hun 'eigen tijd' worden opgehaald. Quido is voor het eerst op de reünie. Een beetje onwennig nog.

In 1998 was hij een veelbelovende linksback, amper negentien jaar. Zoals de meeste van zijn toenmalige teamgenoten klopte hij bij het eerste elftal aan de deur, deed soms mee en waaierde naar elders uit. Verloren generatie? Wellicht.

Maar als oud-Ajacieden hebben zij het trotsmakende recht reüniebezoeker te zijn. Turpijn, Hosé, ze zijn er ook. Net als Pascal Heije en Arno Splinter. Ook bij hen rolt de triomf in Sardinië levendig over de lippen. Pretoogjes. "Wat een feest toen, hè? Onze fysio Niels had een aardige slok op." "De trainer ook!" En zij slaan elkaar op de schouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden