Plus

'De hele Bijlmer gaat op Sylvana Simons stemmen'

Als Sylvana Simons ergens de verkiezingen van 21 maart 2018 gaat winnen, is het in de Bijlmer. De campagne wordt nu al gevoerd via de lokale zender Radio Mart.

Vera Spaans
Glenn Codfried: 'Als u niet gaat stemmen op Sylvana Simons, willen wij u niet in de uitzending!' Beeld Mats van Soolingen
Glenn Codfried: 'Als u niet gaat stemmen op Sylvana Simons, willen wij u niet in de uitzending!'Beeld Mats van Soolingen

Nu Sylvana Simons zelf kandidaat is voor de gemeenteraadsverkiezingen maakt haar partij Bij1 (voorheen Artikel 1) grote kans om in de raad te komen.

Als het aan Amsterdam-Zuidoost had gelegen, was ze in maart met een flink aantal zetels in de Tweede Kamer gekomen: bij elf stembureaus in de Bijlmer werd Artikel 1 de grootste partij. Waarom stemmen al deze mensen op Sylvana Simons?

De zoektocht naar haar achterban blijkt makkelijker dan gedacht, en leidt naar een kleine radiostudio in Gein, waar Glenn Codfried (57) de microfoon gebruikt voor de campagne van Sylvana Simons in Zuidoost.

Hij toont zich direct bereid voor Het Parool te inventariseren waarom Amsterdammers op Sylvana Simons en Bij1 zouden stemmen. Afspraken over hoe hij dat precies zal doen, zijn niet gemaakt.

Beller
Codfried is maatschappelijk werker. Bij wijze van hobby presenteert hij vier dagen per week Radio Mart, de zender die onder Surinaamse Amsterdammers het best wordt beluisterd. Radio Mart is gevestigd in een gebouwtje aan het Vreeswijkpad, naast een Cruyff Court. Er is aardbeienthee en oploskoffie, af en toe belandt iemand in de uitzending die eigenlijk belde voor de administratie.

Codfried werkt hier al 25 jaar. De meeste bellers kent hij bij naam en herkent hij direct aan de stem. Het procedé bij zijn programma: mensen bellen over een stelling of een onderwerp, Codfried laat de beller uitspreken en zegt dan vriendelijk: "Oké, bedankt" - en gaat door naar de volgende. Geen discussie, geen reclame, nauwelijks muziek.

Zwarte Piet
Wij zijn er 's ochtends vroeg, donderdag 7 december. Het programma gaat dan nog over Zwarte Piet. Vanaf negen uur, zegt Codfried, mogen mensen bellen om te zeggen waarom zij op Sylvana Simons stemmen en waarom het belangrijk is dat haar partij in de raad komt.

"Als u niet gaat stemmen op Sylvana Simons, hoeft u niet te bellen. Dan willen wij u niet in de uitzending!" Tegen de verslaggever, als de microfoon uit staat: "Daarvoor bellen ze maar een andere zender, daar werk ik niet aan mee."

Sterke vrouw
Direct na zijn oproep staat de telefoon roodgloeiend. Bellers noemen Simons een sterke vrouw met een groot incasseringsvermogen, die al veel bagger over zich heen heeft gehad. Een vrouw die zich voorstelt als Martha: "We zouden allemaal strategisch moeten stemmen, op de eerste Afro vrouw. Ik roep de mensen op: stem op Bij1. En tegen Sylvana Simons: blijf zo sterk als je bent, je bent al zo ver!"

Bellers willen dat Simons zich inzet voor gelijke rechten, stages, huiswerkbegeleiding en 'weg met Piet'. Ricardo de Sousa: "Ze komt op voor gelijkheid, voor gendergelijkheid, voor iedereen voor wie ze op moet komen. Ik weet dat heel de Bijlmer op haar gaat stemmen. Ik sta met mijn leven achter Sylvana Simons."

Blakaman
Hij beschouwt de gemeenteraad als een springplank naar de Tweede Kamer, waar Simons de blakaman tori moet gaan vertellen, het 'zwarte verhaal'. "Dat kan alleen als je een blakaman bent, anders voel je het niet zo."

Een beller refereert aan Libië: "Arabieren verkopen onze broeders op slavenmarkten. De geschiedenis herhaalt zich en de wereld is stil!"

Luisteraars hebben zich opgewonden over de uitzending van Buitenhof, waar zondag de zwarte bladzijden in de geschiedenis werden besproken - met drie witte Nederlanders. "Ze spraken over slavernij en wij zaten niet aan tafel! En dat is niet goed!"

Bijeenkomen
Als de emoties hoog oplopen, wordt overgegaan op het Surinaams. Codfried vertaalt: "Sylvana Simons, we houden van jou, daarom gaan we op jou stemmen." Beller Marian: "Kijk naar de Turken en de Marokkanen, zij hebben eenheid. Wij moeten er zijn voor onze blaka brothers! Wij moeten onze zwarte zuster steunen."

Eén ding is duidelijk: met de nieuwe naam Bij1 (de naam Artikel 1 moest worden gewijzigd omdat er al een discriminatiekenniscentrum zo heet) kunnen mensen wel wat. "Wij moeten bijeenkomen om Sylvana Simons te steunen," zegt Owen Venloo, ooit vooraanstaand lid van de PvdA. "Een prominent van ons steekt de nek uit om ons uit de achterstand te halen. We kunnen het, we moeten bijeenkomen nu het erom gaat!"

PvdA'ers
Er zijn meer teleurgestelde PvdA'ers die bellen, en één Denkstemmer die overstapt. Een paar mensen willen de garantie dat Het Parool een eerlijk verhaal schrijft, want 'we zijn al zo vaak bedonderd'.

De verslaggever moet daarvoor live op de radio komen. Als een beller vraagt of het artikel eerst ter goedkeuring op de site van Radio Mart kan komen, zegt Codfried: "Mevrouw Vera heeft beloofd alles eerlijk op te schrijven, en ik geloof haar." Als de microfoon uit is: "Vol verwachting klopt mijn hart!" Een bulderende lach.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden