De hal van het hotel van omstreden rabbi is 'net de Klaagmuur'

Waar is rabbijn Eliezer Berland? In Buitenveldert doorkruisen troepjes volgelingen met hoge hoeden, pijpenkrullen, baarden en witte gewaden de buurt op zoek naar hun leidsman, die in de buitenwereld inmiddels bekendstaat als 'de seksrabbijn'.

Eliezer Berland Beeld Webupload
Eliezer BerlandBeeld Webupload

Berland is Israël ontvlucht omdat hem daar een strafzaak wacht voor mogelijke ontucht met vrouwelijke volgelingen. Het jongste slachtoffer zou vijftien zijn geweest.

De politie was gisteravond ter plekke toen een menigte van tientallen orthodoxe volgelingen, inclusief kinderen, zich verzamelde in de straat Overvoorde. 'Het is een bijzonder stel mensen. Ze bidden overal', aldus een politiewoordvoerder. 'We hebben geen officiële klachten gehad, maar we wilden eventuele overlast beperken en toezicht houden.'

Bedevaartsoord
Het appartementenhotel waar de sekteleider volgens geruchten verblijft, is inmiddels uitgegroeid tot een soort bedevaartsoord. 'Ze komen binnen en vragen of hij hier zit', aldus een receptioniste. 'Dat is volgens mij niet zo, dus ik vraag of ze weer willen vertrekken.'

De hotellobby stond gisteren helemaal vol met volgelingen. 'Sommige gaan buiten staan bidden. Het lijkt wel of we hier de Klaagmuur hebben.'

Ook vanmorgen is er aanloop, ondanks de regen. 'We are looking for our rabbi', aldus een bebaarde man in een wit gewaad. Waarom, wil hij niet zeggen. Een jongen met een hoge hoed en pijpenkrullen zegt Nederlands noch Engels te praten.

Politie
De 77-jarige Berland werd in september aangehouden op Schiphol. Een rechtbank besliste dat hij de behandeling van het Israëlische uitleveringsverzoek, op 17 november, op vrije voeten mocht afwachten. Het Openbaar Ministerie ging tevergeefs in beroep. Wel moest Berland zijn paspoort inleveren en moet hij zich dagelijks melden bij de politie.
Toen Berland enkele weken geleden opdook op Texel, werd het eiland overspoeld door volgelingen. Inmiddels is hij verschenen in Buitenveldert.

Niet tot ieders genoegen, want sommige buurtbewoners vreesden voor overlast en hun veiligheid. In de buurt staat bij een Joodse school al een witte politiecabine met agenten.

Iemand die vanmorgen het appartementenhotel inloopt, heeft de rabijn nooit in de lift zien staan. 'Mensen die van dit soort dingen worden beschuldigd moeten onmiddellijk worden opgepakt.'

Verdronken
Overigens bleek Berland vorige week in het België Mol, net over de grens, te zijn neergestreken in een vakantiepark. Een volgeling, lid van Berlands beweging Shuvu Banim, overleed nadat hij samen met andere sekteleden was gaan zwemmen in één van de koude meertjes bij het vakantiepark, aldus persbureau Belga.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden