De gulste gevers van Amsterdam

Naastenliefde, een prachtig principe. Maar nu boter bij de vis: wie zijn eigenlijk de grootste geldschieters van de stad? Een top zeven.

Met stip op nummer één: Joop van den Ende. Hier met zijn vrouw Janine. Beeld ANP
Met stip op nummer één: Joop van den Ende. Hier met zijn vrouw Janine.Beeld ANP

1. Joop van den Ende
Met stip op nummer één, voormalige feestartikelenwinkelier Joop van den Ende (70). Hij schonk de stad voor 65 miljoen euro een gloednieuw DeLaMar Theater. Het DeLaMar is niet het enige liefdadigheidsproject van Van den Ende in de hoofdstad. Hij sponsort met zijn VandenEnde Foundation (die nog eens tien miljoen euro extra schonk aan DeLaMar) met gulle hand de Hermitage en stak zes miljoen euro in de verbouwing van het Stedelijk Museum. Zijn totale vermogen wordt door tijdschrift Quote geschat op 1,6 miljard euro.

2. Charlène de Carvalho-Heineken
De rijkste vrouw van Nederland - met een geschat vermogen van, houd u vast, 5,4 miljard euro - is misschien een nog grotere altruïst dan Van den Ende. Alleen: bij Charlene (58) zijn de geldstromen - ook de goede - net een stukje minder inzichtelijk. Dus daarom: nummer twee. De Carvalho-Heineken houdt zo'n beetje in haar eentje het Concertgebouw draaiende, kregen we ingefluisterd, iets dat het Concertgebouw zelf tegenspreekt.

3. Pieter Geelen
Geelen (48) was medeoprichter van TomTom en is inmiddels filantroop. Via zijn stichting Turing Foundation ('vrij besteedbaar vermogen 79.015.228 euro') herverdeelt hij zijn geld. In Amsterdam ging en gaat veel van zijn kapitaal naar het Concertgebouw (joh!), het 7 Bridges Festival (7.000 euro), het Stedelijk Museum (250.000 euro), het Van Gogh Museum, de Amsterdamse Cello Biënnale, de gebundelde bloemlezingen van Van Oorschot (25.000 euro) en het openluchttheater in het Vondelpark (60.000 euro).

4. Alexander Ribbink
Was chief operating officer bij TomTom en heeft een geschat vermogen van tachtig miljoen euro (Quote 500, 2011) waarvan hij met gulle hand grote delen weggeeft, onder andere via de foundation van zijn zakenpartner Geelen (zie nummer 3). Ribbink (48) ontpopte zich bij diens Turing Foundation als handige regelaar door in 2009 een donatie van 450.000 euro te doen aan het Stedelijk Museum, waar hij ook lid van de raad van toezicht is. Ach ja, het (goede) doel heiligt de middelen!

5. Allard Jakobs
Eigenaar van optiehandelshuis All Options. Qua revenuen zit daar even de klad in - tot voor kort waren jaarwinsten van honderd miljoen euro geen uitzondering - maar Jakobs (44) houdt qua goede doelen niet van bezuinigen. Hij steekt geld in de jeugd van de stad. In 2007 kocht hij met zijn bv voor acht miljoen euro jeugdtheater De Krakeling. Sympathiek.

6. Martijn Sanders
Hij is de bekendste telg van een familie vol rijke kunstverzamelaars. Martijn is voormalig directeur van - daar is de grande dame weer - Het Concertgebouw. Als voorzitter van de Vereniging Rembrandt betaalt hij mee aan menig doek in Amsterdamse musea. Let wel: het vermogen van de Rembrandtclub bestaat zeer zeker niet uit donaties van Sanders alleen. Wel schenken hij en zijn familie bijzonder veel kunst uit eigen collectie aan diverse musea, dus ook aan het Rijks, het Stedelijk en het Van Gogh Museum.

7. Youp van 't Hek
Bezit een goededoelenstichting met de weinig gulle naam Alle Beetjes. Hoeveel en waaraan die stichting haar goede geld weggeeft, is in nevelen gehuld. Van 't Hek weigert stukken te deponeren bij het handelsregister en praat er eveneens niet graag over: 'Alle Beetjes bestaat sinds 1996, toen ik echt openlijk last kreeg van mijn te hoge verdiensten. Domweg opgericht uit schuldgevoel dus. In het bestuur zitten deskundigen die beslissen waar het geld heengaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden