De Gulle lach - De finale

Boven vlnr: Adèle Bloemendaal, Simon Carmiggelt, Nico Dijkshoorn, Arjan Ederveen, Paul Haenen, Youp van 't Hek en Herman Koch. Onder vlnr: John Kraaijkamp, Drs. P., Gerard Reve, Wim T. Schippers, Wim Sonneveld, Hans Teeuwen en MIcha Wertheim. Beeld
Boven vlnr: Adèle Bloemendaal, Simon Carmiggelt, Nico Dijkshoorn, Arjan Ederveen, Paul Haenen, Youp van 't Hek en Herman Koch. Onder vlnr: John Kraaijkamp, Drs. P., Gerard Reve, Wim T. Schippers, Wim Sonneveld, Hans Teeuwen en MIcha Wertheim.

Het is zover: we zijn toe aan de finale van de strijd om de Geestigste Amsterdammer. Veertien kandidaten, de winnaar wordt eind augustus bekend gemaakt.

Onderaan deze pagina kunt u tot zondag 22 augustus 22.00 uur voor de laatste maal stemmen op uw drie favoriete Geestigste Amsterdammer(s) ooit. Waarom drie terwijl er maar één de geestigste kan zijn? Omdat we een winnaar willen die breed gedragen wordt en omdat we zo lobby's -die natuurlijk mogen - enigszins temperen.

De laatste ronde werd, mede door een lobby, gewonnen door Micha Wertheim met 21 procent van de stemmen. Peter van Straaten en Hans Teeuwen haalden beide 18 procent, maar Teeuwen had drie stemmen meer dus die gaat door.

Een paar conclusies zijn al te trekken: de levenden hebben de doden een gevoelige nederlaag toegebracht: 11-3. En er zijn weinig vrouwen waar we erg om moeten lachen. Onder de aanvankelijk zeventig kandidaten waren ze met zestien al ondervertegenwoordigd, maar uiteindelijk haalde maar één vrouw de finale: Adèle Bloemendaal. De jury (theaterwetenschapper Hilde Scholten en de Parooljournalisten Ronald Ockhuysen en Paul Arnoldussen) wenst haar sterkte.

De finalisten:

Adèle Bloemendaal (1933)

"Het spijt me dat ik niet meer tijd heb om mannen in de watten te leggen. Want dat is toch wat ik het liefst doe. Maar een mens moet ook eten. Er moet gewerkt worden en daardoor kom ik er niet altijd aan toe. De ideale man bestaat niet. Maar het leukst vind ik een goed geconserveerde vijftiger."

Adele Bloemendaal - Recht naar de Kroegen en de Wijven

Simon Carmiggelt (1913-1987)

"(...) toen roept die conducteur: Hee, je moet nog betalen. Ik zeg: ik gireer wel.
Een geintje. Maar wat dacht je? Hij kwam eruit. En een hele hupsakee op het trottoir, allemaal voor die zeven rotstuivers. Ik zeg: Is het jouw tram? Nee, maar het ging om het princiep. Nou jij weer. 't Was een heikneuter. 't Was geen Amsterdammer."

Carmiggelt - Een Onthaal (1987) (YouTube)

Nico Dijkshoorn (1960)

"Als ik op het podium een eerste zin uitspreek begint men al te lachen: 'Ja, die stem, hij is het echt.' Dan knijp ik me dolgelukkig in mijn arm als ik me realiseer dat ik nu doe wat ik altijd wilde."

Nico Dijkshoord geïnterviewd voor Parool tv

Arjan Ederveen (1956)

"Ik heb altijd het avontuur opgezocht, nooit op veilig gespeeld. Juist omdat je dingen niet kunt, ze toch doen. Naar de etaleurschool gaan terwijl je kleurenblind bent. Kiezen voor de Kleinkunstacademie terwijl je niet kunt zingen en ook nog dyslectisch bent. Ik heb mijn handicaps altijd omgedraaid en er een slaatje uit geslagen."

Kreatief met Kurk fragment Spaanse les (YouTube)

Paul Haenen (1946)

"Margreet Dolman bestaat uit duizenden vrouwen, maar het meest uit de vrouw in mijzelf. Dat ik graag als vrouw optreed en over vrouwen schrijf, heeft alles te maken met het feit dat ik vrouwen eigenlijk interessantere mensen vind dan mannen. In een vrouwenrol kun je veel meer nuances aanbrengen en toch geloofwaardig blijven. Mannen zijn eendimensionaal, hebben maar een laag. Ze kennen geen dubbele bodem of nuance, ze zijn niet flexibel. Vrouwen zijn driedimensionaal, hebben meer gevoel voor humor en staan veel meer open voor het absurde en voor vreemde bochten in een redenering."

Margreet Dolman: "Mogen homo's leven?" (YouTube)

Youp van 't Hek (1954)

"Ik hoef niet in de crematie-top tien. Aan de andere kant, ik haal zelf ook troost uit muziek. Als mensen dan op zulke momenten een liedje van mij draaien, dan ben ik eigenlijk wel vereerd. Dan heeft het werk meer waarde dan een avondje dom lachen."

Youp VH Hek - Buckler Bier (YouTube)

Herman Koch (1953)

"Wat ik doe, is geen satire. Satire is het komisch maken van dingen door ze uit te vergroten. Vroeger heerste over Jiskefet al het misverstand dat het een satirisch programma zou zijn. Koefnoen, dat is satire. Koot en Bie was satire. Maar dat was niet wat wij deden. Wij lieten dingen vanuit een ander gezichtspunt zien en dat probeer ik ook in mijn boeken te doen."

Jiskefet - Lullo's

John Kraaijkamp (1925)

"Helaas heeft men in Nederland geen echte Vakbond voor Acteurs. We hebben wel iets wat zich een bond of commissie noemt, maar dat is vrij primitief. Als je ergens in Amsterdam vier acteurs op een brug ziet staan die kringetjes spugen in het water, is dat die commissie, die aan het werk is. Een eigen gebouw hebben ze niet. Ze gaan gewoon telkens weer naar die brug toe."

Rijk de Gooijer & Johnny Kraaijkamp Senior - Waterlooplein (YouTube)

Drs P. (Heinz Polzer, 1919)

"Horen wij hier hoefgetrappel?
Neen, wij horen hier een lied.
En dit lied betreft de appel,
hoefgetrappel hoeft dus niet."

DRS. P - Dodenrit (YouTube)

Gerard Reve (1923-2006)

"Nu nog iets terzijde:
Men moet zo veel mogelijk kleren van een dode dragen,
maar men moet wel zeker weten dat de dode echt dood is.
Het zit als volgt in elkaar: Als de Dood U op straat tegen komt, denkt hij die moet ik medenemen. Maar bij nauwkeurig beschouwen herkent de Dood de kleren
en zegt bij zijn eigen, die persoon die heb ik al opgehaald
het is alleen maar een verschijning."

Wim T. Schippers (1942)

"Mijn lijfspreuk is een beetje: waarom zou uitgerekend ik dat nou niet kunnen? Zo veel verschillen hersenen niet van elkaar. Natuurlijk heeft de een meer aanleg voor iets dan een ander. Maar iedereen kan behoorlijk piano leren spelen bijvoorbeeld. Ik vind dat vastpinnen zo raar."

Paul Haenen en Wim T Schippers kerst 1984 (YouTube)

Wim Sonneveld (1917-1974)

"Die jeugd, die vreeeeeselijke zondagen. En 't ergste van zo'n zondag was wel dat ommetje 's avonds met m'n zuster. En dan naar bed. Ik bad als kind altijd dat er naast ons huis een klein huisje zou groeien. En elke morgen keek ik of 't er stond. Maar nee. En toch maar weer bidden."

Hans Teeuwen (1967)

"Ik merkte al vroeg dat ik anderen aan het lachen kon maken en bewonderde de mensen die dat goed konden, zoals Laurel en Hardy, Chaplin en later Toon Hermans, Freek en Koot en Bie. Ik bestudeerde en analyseerde ze net zolang totdat ik precies wist hoe ze het kunstje flikten en probeerde ze dan na te doen. Ik verbaasde me erover dat het zo gemakkelijk ging. Nog steeds trouwens."

Hans Teeuwen Medley (YouTube)

Micha Wertheim (1972)

"Beste lezer,
Mijn naam is Micha Wertheim, en ik ben een redelijk bekende Nederlander. Als redelijk bekende Nederlander ben ik al een paar keer op de televisie geweest. Daarom wil ik u vragen om geld te storten op GIRO 555. Als u mij kent, weet u wie ik ben.
Als u mij niet kent, moet u maar eens met de buren gaan praten. Waarschijnlijk kennen die mij wel en kunnen ze u vertellen dat ik toch echt redelijk bekend ben. Als u mij niet kent, maar de buren kennen mij wel, geef dan in ieder geval aan GIRO 555, omdat uw buren mij kennen."

Micha Wertheim - Snooze (YouTube)

PAUL ARNOLDUSSEN

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden