De Gulle Lach - Carmiggelt is de geestigste

Simon Carmiggelt heeft de strijd om de titel van geestigste Amsterdammer gewonnen. De Paroollezers gaven aan hem de voorkeur, boven Wim T. Schippers en Hans Teeuwen.

Simon Carmiggelt is door de lezers van Het Parool verkozen tot de geestigste Amsterdammer ooit. Foto ANP Beeld
Simon Carmiggelt is door de lezers van Het Parool verkozen tot de geestigste Amsterdammer ooit. Foto ANP

Hij wordt nauwelijks meer gelezen, luidt al jaren de klacht, hij dreigt in de vergetelheid te raken. Het valt mee: Simon Carmiggelt, decennia dé cursiefjesschrijver van Het Parool, is, hoewel van oorsprong Hagenaar, de geestigste Amsterdammer ooit. Dat hebben Paroollezers deze zomer besloten na zeven voorrondes met zeventig kandidaten en een slotronde met veertien finalisten.

Carmiggelt (1913-1987) was al door meerdere lezers genomineerd en de jury nam die nominatie grif over. Zelfs sceptici die aanvankelijk vonden dat alleen zij Amsterdammer konden zijn die ook in die stad geboren waren, hadden daar vrede mee, zoals Tonny Eyk. De componist schreef: ''Ik kies nu voor Simon Carmiggelt, dan ben ik als Hagenaar gelukkig en blijft het in de Haagse familie.''

De ouderen en de al bijna historische figuren doen het nog goed. Mensen uit de negentiende eeuw en eerder vielen al in voorrondes af, (Bredero en Justus van Maurik bijvoorbeeld), maar Wim Sonneveld, 36 jaar geleden overleden, werd zevende, Gerard Reve tiende, en de 'bejaarden' Drs P. en John Kraaijkamp sr. werden vierde en zesde.

Alleskunner Wim T. Schippers werd tweede met veertig stemmen minder dan Carmiggelt, Hans Teeuwen kwam op de derde plaats.

De verschillen zijn klein, maar toch iets groter dan op het eerste gezicht lijkt. De kiezers moesten drie namen aanvinken, zodat één kandidaat als die door iedereen gekozen zou zijn, 33 procent kon halen. Carmiggelt kwam dus op een derde van alle lijstjes voor. (PAUL ARNOLDUSSEN)

De eindstand:

1 Simon Carmiggelt (11 %)
2 Wim T. Schippers (10 %)
3 Hans Teeuwen (9 %)
4 Drs P. (Heinz Polzer) (9 %)
5 Adèle Bloemendaal (8 %)
6 John Kraaijkamp (8 %)
7 Wim Sonneveld (7 %)
8 Arjan Ederveen (7 %)
9 Youp van 't Hek (7 %)
10 Gerard Reve (6 %)
11 Micha Wertheim (6 %)
12 Paul Haenen (5 %)
13 Herman Koch (3 %)
14 Nico Dijkshoorn (3 %)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden