De grote zoektocht naar Kaddafi

Libische rebellen willen hem zo snel mogelijk in handen krijgen en er staat ondertussen een prijs van ruim een miljoen euro op zijn hoofd. Maar kolonel Muammer Kaddafi is sinds de val van zijn hoofdkwartier spoorloos verdwenen.

Sacha Kester
null Beeld reuters
Beeld reuters

De overwinning is voor de rebellen pas echt compleet als ze Kaddafi in handen hebben. Dood of levend. Zolang hij voortvluchtig is, zal een nieuwe regering minder armslag hebben, en bestaat het gevaar dat Kaddafi-getrouwen verzet blijven bieden, al dan niet onder zijn leiding.

Daarnaast bestaat de mogelijheid dat de kolonel asiel aanvraagt. Kaddafi heeft gisteren nog gezegd dat hij zichzelf liever dood vecht, dan dat hij zijn land opgeeft, maar de mogelijkheid bestaat dat hij van gedachten verandert, en naar het buitenland probeert te vluchten om ergens comfortabel in ballingschap te gaan leven. Landen als Burkina Faso en Nicaragua hebben hem al een veilige haven aangeboden.

Ellenlange zoektocht
Ook de internationale gemeenschap zit niet te wachten op een ellenlange zoektocht naar Kaddafi, en er wordt van alles aan gedaan om hem zo snel mogelijk te vinden. Geheime diensten zullen geruchten analyseren, in de hoop dat dergelijke informatie hen op de goede weg helpt. Maar ook met behulp van satellietten wordt uitgekeken naar konvooien of onverwachte bewegingen in de woestijn, terwijl telefoon en email-verkeer intensief wordt gemonitord in de hoop dat Kaddafi zichzelf verraadt.

Gisteren kwam de kolonel nog met een radioboodschap, waarin hij zei dat hij 's nachts door Tripoli had gereden. Dat is zeer onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk, en achteraf eigenlijk niet te controleren. Rebellen zeggen wel aanwijzingen te hebben dat Kaddafi zich in of rondom de hoofdstad bevindt, maar niemand weet het zeker. Er zijn geruchten dat hij samen met zijn zoon Saif al-Islam is ondergedoken in een tunnelcomplex dat zich onder zijn oude hoofdkwartier Bab al-Aziziya bevindt. Via deze tunnels zou hij wellicht de stad kunnen ontvluchten.

Geboorteplaats
Tegelijkertijd wordt er gespeculeerd dat de dictator naar zijn geboorteplaats Sirte is getrokken, of daar probeert te komen. Hier wordt door Kaddafi-getrouwen nog steeds gevochten tegen de rebellen, en misschien hoopt de kolonel dat hij vanuit deze regio het tij nog kan keren en Libië weer kan heroveren.

Ook in het zuiden van het land zijn er nog steeds stammen trouw aan Kaddafi. Misschien is hij deze kant op getrokken, en probeert hij hiervandaan over de grens te komen. Misschien wil hij zich hier verstoppen, of hiervandaan het verzet organiseren.

Nachtmerrie-scenario
Dat laatste zou een nachtmerrie-scenario kunnen opleveren. In Irak, waar de scheidslijnen niet zozeer langs stammen, maar langs religies lopen, hebben Saddam-getrouwen zichzelf georganiseerd in de maanden dat de dictator spoorloos was. Zij werden al snel geholpen door Al Qaida en andere radicale groeperingen, met een jarenlange en zeer bloedige burgeroorlog als gevolg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden