Plus

De grote Trumpshow begint rumoerig

Circus Donald Trump is geopend. Het verzet tegen zijn kandidatuur is gesmoord, van de Republikeinse Conventie maakt de realityster en multimiljonair een privéfeestje. Met een pijnlijke fout, dat wel.

Karlijn van Houwelingen
Tegen alle Amerikaanse politieke wetten in verscheen Donald Trump al op de eerste dag van de conventie. Beeld afp
Tegen alle Amerikaanse politieke wetten in verscheen Donald Trump al op de eerste dag van de conventie.Beeld afp

Een rookmachine, Queens We are the Champions, het inmiddels bekende silhouet in een witte waas en dan Donald Trump, die tegen alle wetten van de Amerikaanse politiek in al op de eerste conventiedag als een worstelkampioen verschijnt op het podium van de Quicken Loans Arena in Cleveland.

Daar is de Republikeinse Partij deze week bijeen om hem te nomineren als presidentskandidaat. Hij spreekt later uitgebreid, maar kwam gisteren al zijn vrouw Melania introduceren, inclusief kus voor de volle zaal.

Familiemens
Uit het verhaal van Melania Trump spreekt zoveel warmte niet: mooie woorden, maar geen verhalen of anekdotes over haar leven met Trump. Wel een degelijk, overtuigend optreden, zeker voor iemand die zelden voor een groot publiek spreekt.

Trump is loyaal, verzekert zij, een familiemens, een leider voor iedere Amerikaan. "We willen dat onze kinderen weten dat de enige beperking aan je prestaties de kracht van je dromen is en je bereidheid ervoor te werken."

DumpTrump
Het geplagieerde charmeoffensief moet een onstuimige middag goedmaken. In de eerste uren van de conventie wordt nog eens duidelijk hoe gespleten en onrustig de Republikeinse partij is sinds Donald Trump zich heeft opgeworpen als het nieuwe gezicht.

Gedelegeerden die zich de 'NeverTrump'- of 'DumpTrump'-beweging zijn gaan noemen, doen een laatste wanhoops­poging hem van zijn troon te stoten. Ze verzoeken om een stemming over de conventieregels, in de hoop de uitslag van de voorverkiezingen terzijde te kunnen schuiven.

Coupplan
Met 'Trump! Trump! Trump!' en 'USA! USA! worden ze door partijgenoten overschreeuwd alsof ze linkse demonstranten bij een verkiezingsrally zijn. Er wordt hevige druk uitgeoefend op de afvalligen, sommige gedelegeerden zeggen zelfs bedreigd te zijn. Het is slechte pr voor Trump, die de afgelopen dagen juist graag over 'eenheid in de partij' sprak. Happy together zong conventiehuisband The Turtles nog na bij de opening.

Het coupplan wordt uiteindelijk bij gebrek aan steun door de partijleiding terzijde geschoven. Trump is definitief de man die de Republikeinen vertegenwoordigt. En dat zal de partij weten. Donald Trump laat de partijconventie vooral in het teken staan van Donald Trump.

De man Donald Trump
Hij is al tegemoetgekomen aan zorgen van de partijtop over zijn onbehouwen stijl door met Mike Pence een degelijke, conservatieve partijman als vice-presidentskandidaat te kiezen - nu draait het weer om hem. "We willen de Amerikanen deze week meer inzicht geven in de man Donald Trump, niet alleen de kandidaat," zei zijn campagnemanager Paul Manafort vooraf.

Donald Trump en zijn vrouw Melania in de Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. Beeld anp
Donald Trump en zijn vrouw Melania in de Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio.Beeld anp

Dus zijn gearriveerde Republikeinen als New Jerseys gouverneur Chris Christie en Senator Ted Cruz verbannen naar de uitlopers van het programma, ten faveure van vrienden, familie, medewerkers, zakenpartners, afgestofte tv-sterren (Scott Baio, Antonio Sabato Jr.), drie bevriende miljardairs en veel gewone Amerikanen die mislukt beleid van Obama verpersoonlijken.

Er zijn op deze eerste dag ouders van mannen en vrouwen die vermoord of aangereden zijn door een illegale immigrant, om te pleiten voor een muur aan de grens met Mexico.

De moeders van de Amerikanen die in het Libische Benghazi omkwamen bij een aanval op het Amerikaanse consulaat zijn ingeschakeld om Hillary Clinton, destijds minister van Buitenlandse Zaken, aan te vallen. "Ik geef Hillary Clinton de schuld van de dood van mijn zoon," zegt Pat Smith, een reeks onderzoeken naar Clintons handelen negerend waarin geen smoking gun is gevonden.

Ophef om speech

De toespraak van Melania Trump op de Republikeinse Conventie heeft in de ­Verenigde Staten tot veel ophef geleid. Hele passages uit haar speech lijken letterlijk op uitspraken die Michelle Obama, vrouw van de huidige Amerikaanse president, deed tijdens de conventie van de Democraten in 2008. In Amerikaanse media worden de passages tegenover elkaar gezet en vergeleken en daaruit blijkt dat er frappante overeenkomsten zijn. Zo blikt Trump met dezelfde woorden als Obama terug op haar jeugd en somt zij in enkele gevallen morele waarden op in dezelfde woorden en in dezelfde volgorde. Trump verklaarde voorafgaand aan haar toesprak dat ze de speech ‘met zo weinig mogelijk hulp’ zelf had geschreven. Haar man twitterde na afloop ‘bijzonder trots’ te zijn op zijn eega.

Stil verzet
Plaatsvervangende ster van de avond is Rudy Giuliani, burgemeester van New York ten tijde van 9/11.

Hij spreekt over het gevaar van terrorisme - 'we komen jullie te grazen nemen', is de boodschap die hij schreeuwt tegen eenieder die zich ermee inlaat - en draagt zijn steentje bij aan het beeld dat in Cleveland van Amerika wordt geschetst: dat van een land in groot gevaar.

Giuliani krijgt er de zaal mee op stelten. Maar de echte hoofdact is toch Trump zelf. "We gaan winnen," zegt hij een paar keer, voordat zijn vrouw het woord neemt.

Van de verdeeldheid is op dat moment niets meer te zien: de conventie juicht en springt. Verzet is nog slechts stil en subtiel. Prominenten en partijtijgers hebben geweigerd naar Trumps conventie te komen. Zoals de beide oud-presidenten Bush en ex-presidentskandidaten Mitt Romney en John McCain: ze zitten niet in de zaal, omdat ze niet met Trump geassocieerd willen worden.

De Republikeinse politiek strateeg Will Ritter omschreef zijn afkeer van de als partijcongres vermomde Trumpshow in Cleveland tegenover Politico zo: "Ik woon nog liever de openbare ophanging van een goede vriend bij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden