Plus

De Grote Terraswijntest

Na een herfstachtig voorjaar belanden we toch nog op het terras voor een lekker glas. Harold Hamersma helpt met kiezen. De Grote Terraswijntest van 2017: 'We gaan hier eten. En nog meer drinken vooral.'

Harold Hamersma
Stork Beeld Marie Wanders
StorkBeeld Marie Wanders

CENTRUM

Hoftuin
Droomplek. Sereen. Rust. Kalmte. Ying. Yang. Yoga. Binnentuinterras in een stad die wordt overspoeld door gekte. Maakt onderdeel uit van Dignita, een restaurant op de Koninginneweg dat zijn winst volledig doneert aan Not For Sale: een organisatie die slachtoffers van mensenhandel een nieuw toekomstperspectief biedt.

Nu gaan goede doelen en goede gastronomie niet altijd hand in hand. Maar in Hoftuin worden de smaakpapillen geen geweld aangedaan. De gepresenteerde gerechtjes maken meer indruk, maar de huiswijnen zijn stuk voor stuk even smakelijk. En van biologische komaf, dat spreekt.

Wit: 7 (€4,00)
Rosé: 7 (€4,00)
Rood: 7 (€4,00)
Prosecco: 7 (€4,50)

Meneer Nieges
Zo genoemd omdat iedereen die deze exploitant voorging op deze plek er zijn ­tanden op heeft stukgebeten. Deze keerde echter het tij aan het IJ. Met dank aan de prima wijnkaart wellicht. Er is heel goede cava. De Zuid-Franse rosé is fijn. Wit is een gulle viognier en komt eveneens uit Zuid-Frankrijk. Zo ook het rood.

Dat is een prima cabernet sauvignon. Helaas - en als zovele - lijdt deze aan het hoofdstedelijke huiswijn­euvel: te warm. Nog een aandachtspuntje: alle begrip dat de kloeke stijl van het glaswerk aansluit bij de robuuste look-and-feel van terras en verdere inrichting, maar de wijnen verdienen beter.

Wit: 8 (€3,80)
Rosé: 8 (€3,80)
Rood: 7,5 (€3,80)
Cava: 8 (€5,80)

Café Hoogendam
Auto's. Treinen. Boten. Bovendien biedt het terras uitzicht op een steile brug die een uitdaging vormt voor fietsers: 'Redt ie 't of redt ie 't niet?' Wie de weddenschap verliest, betaalt een rondje. Die mag dan trakteren op een eenvoudige, maar doeltreffende witte. Op vriendelijke tralalarosé. En op een goede rode. Geserveerd op de juiste temperatuur. En met de juiste kwieke doordrinkfactor. Niet te zwaar. Niet te heftig.

Wie een rondje bioprosecco wil geven, moet dieper in de buidel tasten. Belletjes gaan hier alleen per halve fles. Die hebben wij gelaten voor wat het is. Maar als je dan toch indruk wilt maken, neem dan die hele fles Spaans van Sergi Colet. Top!

Wit: 7 (€3,50)
Rosé: 7 (€3,50)
Rood: 7,5 (€3,50)

Buffet van Odette
Ach, zo attent. Er wordt ongevraagd een schaaltje olijven bij onze bestelling gebracht. Notoire wijnlastpakken, dus eerst even de kwaliteit van de vloeibare waar getoetst. En die blijkt meer dan goed genoeg te zijn om de prijs en het gebruik van Spiegelauglas te rechtvaardigen. De bediening beweegt zich op hetzelfde hoge niveau. Weet van de hoed en de rand en de blend en de biodynamische importeurs.

Wit is uitstekend. Rosé is verrukkelijk. Crémant uit de kunst. Rood is heel goed, maar mag iets koeler worden geschonken. We zien een UberEats met een lekke band ­voorbij lopen. Pech voor hem. Niet voor ons. We gaan hier eten. En nog meer drinken vooral. Want er staat nog veel meer lekkers op de kaart.

Wit: 9 (€4,75)
Rosé: 9+ (€4,75)
Rood: 8,5 (€4,75)
Crémant: 9+ (€7,00)

Kwaliteit?

De gemiddelde kwaliteit gaat omhoog. Toch nog een hoop plichtmatige confectiewijnen die geen enkele toegevoegde waarde hebben. Voor de uitbater van de zaak niet. En voor de drinker niet. Nauwelijks levensbedreigende modelletjes geproefd, maar een huiswijn mag wat mij betreft meer zijn dan alleen maar een oppervlakkig dorstlessertje.

NOORD

Stork
De geruchten gingen dat brouwerij Oedipus aan het Gedempt Hamerkanaal ook aan wijn deed. Maar nee. Daarom postcodegenoot Stork maar eens opnieuw met een bezoek vereerd. Tijdens de test van 2013 scoorden alle wijnen hier een 7. 'Beetje braaf aanbod op zo'n brutale plek aan de spannende kant van de stad,' noteerde ik toen. En nu? De rosé neemt ons weer terug in de tijd.

Maar daarna volgt een stijgende lijn. De prosecco van toen is thans een kraakfrisse cava. Rood (merlot) is een erg lekkere wijn die vanwege zijn ruimhartige cassisgeknal en bessenbravour een 8 zou verdienen, ware het niet dat ie... Inderdaad: te warm werd geschonken. Wit is het prototype van een op hol geslagen sauvignon blanc die nog net binnen de drankhekken blijft.

Wit: 7,5 (€4,50)
Rosé: 7 (€4,00)
Rood: 7,5 (€4,50)
Cava: 8 (€6,00)

FC Hyena
'Filmclub Wijnbar Petit Resto' op de gevel. 'Soif' op de wijnglazen. En de inhoud daarvan lest de lekkere dorst. Naar verluidt is het wijngeweten hier dezelfde als die van buurman de Goudfazant en Bar Centraal. Daardoor: puur natuurwijnen in een industriële postcode. Rosé wordt er niet geschonken.

Ook aan mousserend per glas wordt niet gedaan. De rode (syrah) vergoedt veel. Bessen, bramen, dartelfruit en vrolijkheid. Nog iets koeler schenken en dan is ie helemaal perfect. Ook de witte blend van sauvignon blanc en vermentino laat zich van zijn beste kant zien. Mijn drinkbroeder voor deze sessie oordeelt: "Nee hoor, die gooi ik niet in het IJ."

Wit: 9- (€4,50)
Rood: 9- (€4,50)

Café 't Sluisje
Opnieuw bezocht. Want nieuwe eigenaren. Helaas geen nieuwe rosé. Sterker nog, er belandt een fles uit 2014 op de bar. Dat is voor rosé van huiswijnkwaliteit zo'n twee jaar te oud. Dus? Niet levensbedreigend, maar helaas geen polsslag meer. Aan belletjes deed het oude Sluisje niet en het nieuwe evenmin. Wel aan rood. En die wil niet dat het de visite aan iets ontbreekt.

Aldus wordt rondgegaan met pruimen op sap, kersencompote en banketbakkersroom. Allemaal op kamertemperatuur. Kwalitatief niets op aan te merken, maar niet geschikt als huiswijn. Veel vrolijker worden we van het wit: een opgewekte Gasconner. Nog meer goed nieuws? Dat de wijn hier nu in fatsoenlijke wijnglazen wordt geschonken in plaats van in Duralex.

Wit: 7,5 (€3,50)
Rosé: 4 (€3,50)
Rood: 6 (€3,50)

Stroop
Voormalige voetbalkantine in de bocht van de A10. Nu wordt in dergelijke horeca gewoonlijk ook bocht geschonken. En hier? De rosé is inderdaad betreurenswaardig. Te oud? Kurk? Beide? Wit daarentegen heeft goede schik. Is een jolige, goedgehumeurde verdejo. "Uit Italië," weet de barman.

Daar groeit die druif niet, maar dat mag de pret niet drukken. Rood is ook genietbaar, maar kwijt zich veel te serieus van zijn taak. Te veel hout. Te veel laurier. Te veel vanille. Te warm, natuurlijk. Voorts komt de Trofee voor de Lelijkste Wijnglazen van Amsterdam ook hier terecht. Die kan mooi de prijzenkast in.

Wit: 7,5 (€3,85)
Rosé: 3 (€4,25)
Rood: 7- (€3,85)

Café 't Sluisje Beeld Marie Wanders
Café 't SluisjeBeeld Marie Wanders

ZUID

Amstel Boathouse
Voorheen het Mirandapaviljoen en slechts in the picture voor koffie en cake na een begrafenis op Zorgvlied. Thans meer ambitie. In nieuwe handen. Die zorgden voor een extreme make-over en voor nieuwe handjes in de keuken: een deel van de equipe van het gesloten Chapeau (**) in Bloemendaal vond hier nieuw emplooi. Nieuw terras bovendien.

Zo ook nieuwe huiswijnen. Die zijn fatsoenlijk. De Chileens sauvignon blanc een tikkie kortaf. De Zuid-Franse rosé keurig en fruitig-kruidig. Rood is een montepulciano van een goede kwaliteit, maar wat te heftig als huiswijn. De eveneens Italiaanse spumante is uitstekend. Alleen blijkt de prijs de doordrinkfactor drastisch te verlagen.

Wit: 7- (€4,00)
Rosé: 7,5 (€4,00)
Rood: 7,5 (€4,00)
Spumante: 8 (€8,50)

Het Amsterdamse Proeflokaal
Indrukwekkende nieuwe zaak. 180 couverts binnen. En evenveel buiten op het terras. Nog even de bouwinspanningen op het plein tot een goed einde brengen en we kunnen allemaal zitten. IJverige, over elkaar heen struikelende bediening. Binnen een kort tijdbestek klinkt vanuit vier verschillende monden: "Alles naar wens?" Best wel.

Al is de architectuur spannender dan de wijnkaart. Keurige cava, wat rijp, zacht en mild. Binnen de lijntjes kleurende witte uit Zuid-Afrika. Een eveneens Zuid-Afrikaanse rosé, die zich heeft vermomd als Provence. En een soepele rode Spanjaard, die voor de verandering eens helemaal op de juiste temperatuur wordt geserveerd.

Binnen bedient iemand van het bedienend personeel zich van deftig horecajargon tegen iemand die de nieuwe zaak komt bewonderen: "Aan deze zijde van het restaurant proberen we een stukje avondbeleving te creëren." Snel weer naar buiten.

Wit: 7 (€3,95)
Rosé: 7 (€5,00)
Rood: 7,5 (€3,95)
Cava: 7 (€7,50)

BinnenBuiten
Opvallende namen op de wijnkaart. Agrapart is een buitengewoon goede Champagne. Ook het rood van De Morgenzon geniet een fijne reputatie. Maar van de huiswijnen van Binnenbuiten raak ik niet ondersteboven. Opvallend: bij de rosé op de kaart wordt gerept over het oogstjaar 2014. Het zal toch niet waar zijn? Dan is ie morsdood. Inmiddels moet 2016 wel zo'n beetje geschonken worden.

Trends

Rosé is op de terrassen geen vanzelfsprekendheid meer. Drie van de bezochte zaken hebben hem van de kaart geschrapt. En waar eerder mousserend het equivalent was voor prosecco, lijkt thans het wijnstokje te zijn overgenomen door cava. Die veelal ook van een veel betere kwaliteit blijkt te zijn dan dat Italiaanse plaksap.

Waarschijnlijk vergeten de tekst op de wijnkaart te wijzigen. Helaas wordt de actuele rosé er niet veel beter van. Dan wit. De door de kaart beloofde 'karakteristieke sauvignon blanc met een opvallende zachte structuur' blijkt alleen op papier zo te presteren. ­Prosecco komt zonder belletjes, maar wel met veel zoet. Rood is een lichtpuntje. Daar zijn er wel meer van op de Ruysdaelkade.

Wit: 5,5 (€3,60)
Rosé: 5,5 (€3,40)
Rood: 7,5 (€3,60)
Prosecco: 5 (€4,50)

The Roast Room
Europaplein. Bepaald geen wereldplek. Wel een zaak van metropolitische allure. Met een fijn terras dat uitzicht biedt op Vis aan de Schelde, het zusje van de firma. The Roast Room doet echter in vlees. En in een uitgebreide wijnkaart. Helaas is de cava net op. Jammer, want Raventós ken ik, en die is goed.

Minder verheffend zijn de Zuid-Franse huiswijnen. De chardonnay is plichtmatig en wat kortaf. De merlot rosé is toe aan een nieuw oogstjaar. En de rode syrah gaat rond met sappig rood en donkerrood fruit, maar is wat te streng om gulzig door te drinken.

Wit: 6 (€4,00)
Rosé: 6 (€4,00)
Rood: 7 (€4,00)

Hoftuin Beeld Marie Wanders
HoftuinBeeld Marie Wanders

WEST

Bar Baarsch
Terras met picknicktafels als netwerkplekken. Laptops open. Af en toe ook de monden van de zich hier verdringende zzp'ers om de forse versnaperingen soldaat te maken. Forse wijnglazen ook. Een tikkie aan de lompe kant. De huiswijnen zijn wat lichtvoetiger van aard. Prima cava. De Zuid-Franse rosé met een goede handvol fruit. De Spaanse blanco fris en verkwikkend. En ook de rode Portugees kwijt zich prima van zijn taak. Zij het dat ook deze weer aan de wat warme kant is.

Wit: 7 (€3,80)
Rosé: 7,5 (€3,80)
Rood: 7,5 (€3,80)
Cava: 7,5 (€5,40)

Café Restaurant Amsterdam
Dromerige pergola. Fijne waterpartij. Puik terras. Maar vervolgens huiswijnen in on-glazen. Geen enkele keer hebben we tijdens deze editie van de terrastest het Duralexalarm hoeven laten klinken, maar dan krijgen we nota bene in een hoofdstedelijk instituut wijnglaasjes met een horrelvoet: grote kelk, kort steeltje.

Geen gezicht. Terwijl de wijnen best aardig zijn. Wel is de rode - zoals bijna te doen gebruikelijk - wat te warm. Maar wit stuift en druift. De biorosé heeft ook al goede schik. En zelfs de prosecco is prima. Al zit ook deze in een glaasje met gebrek.

Wit: 7 (€3,75)
Rosé: 7 (€3,85)
Rood: 7 (€3,95)
Prosecco: 7 (€4,90)

Bar Centraal
Eerder Bar Brouw, bekend om zijn spe­ciaalbieren en vleesbacchanalen. Sinds een maand is wijngod Bacchus hier neergestreken in de vorm van de tweede vestiging van Glou Glou, voor al uw natuurwijn. Dat blijkt onbekend te zijn bij vijf jonge Duitse toeristen die zichzelf vanuit een plantenspuit wodkamix in de mond spuiten tijdens het bestuderen van de nabije parkeermeter. Wij gaan voor wijn. Zonder uitzondering van het hoogste niveau. Beaufort - een prachtige, net-niet-Champagne - als huismousserend. Een de smaakpapillen reanimerende verrukking.

Wit is een niet al te nerveuze sauvignon blanc uit Cheverny van slow wijnmaker Hervé Villemade. Uit Anjou komt de koel geserveerde blend van grolleau en cabernet franc, La Chaussee Rouge. Kerngezond rood fruit, wat donkere partijen en grimbittertjes. Bij de rosé klinkt een waarschuwing van de uitstekende gastvrouw: "Die is wel wat kostbaarder hoor!" Maar de zachtkruidige Bandol Les Terres Promises blijkt zijn geld meer dan waard te zijn.

Wit: 9- (€5,50)
Rosé: 9 (€7,50)
Rood: 9 (€5,40)
Beaufort: 9+ (€6,20)

Café Cook
Achter het drukke Mercatorplein ligt een wat soezerig pleintje met een fijn terras, uitkijkend op kerk Jeruzalem. Inclusief Klaagmuur overigens. Want we vinden geen huiswijnen op de kaart. "Hela, staan die er niet op?" De serveerster kijkt verbaasd en draait het menu nog twee keer om.

Maar nee hoor. De omissie vormt voor haar geen beletsel om ze uit het hoofd op te dreunen. Verder nog wat te klagen? Een beetje over de rosé. Die is wat korzelig. Maar het wit is een pico picpoul. De rode een redelijk jolige tempranillo. En aan prosecco doen ze hier niet. Daarover dus geen klachten.

Wit: 7 (€3,50)
Rosé: 6- (€3,50)
Rood: 7 (€3,50)

Day Foodbar Beeld Marie Wanders
Day FoodbarBeeld Marie Wanders

OOST

De Tropen
Oase in oost. Verrukkelijk terras. Bereikbaar vanuit zowel het Tropeninstituut als het Oosterpark. Vriendelijk en voorkomend personeel. Een prettige cava; droog, schoon en verkwikkend. Het blijkt de beste wijn te zijn op wat verder een confectiekaart is.

De rosé is nog een aardige Zuid-Fransman. De witte Italiaan is echter bleek, beige en bedremmeld. Rood is ­merlot, eveneens uit Italië. Onbestemd laurierig en met rouwrandjes onder de nagels. Bovendien - de tropen indachtig wellicht? - veel te warm geserveerd.

Wit: 5 (€4,00)
Rosé: 7 (€4,50)
Rood: 6 (€4,00)
Cava: 7,5 (€5,00)

Poesiat & Kater
'Rust zacht lieve Loeki.' Origineel zijn de teksten op de dierengrafsteentjes die het terras omkaderen niet. De kaart van deze bierbrouwerij, gevestigd in het voormalige asiel Polderweg, is wel origineel. De borrelhappen - bijvangst viskroketjes en saltimbocca van kippendijen - zijn onalledaags.

En ondanks de nadruk op het bier is ook de wijnkaart van een kwalitatieve eigenzinnigheid. De rode Portugees is in orde. Buitengewoon goede biodynamische zero crémant d'alsace. Een uitstekende bloemige, abrikozig-notige Zuid-Franse viognier fungeert als huiswit.

Wit: 8,5 (€4,00)
Rood: 7,5 (€4,50)
Crémant: 9 (€8,00)

Thuis aan de Amstel
'Culinair en artistiek café,' luidt de affiche. De verwachting is: scharrelontbijtkoek, rechtsdraaiende quinoa en veganistische geitenwollensokken. Niks van dat alles. Wel een kaart die het plichtmatige bittergarnituur vermijdt. Het is dat we net hebben getafeld, want we zouden zo weer willen. Zodoende enteren we slechts de wijnkaart. Met plezier, want die glimt en glanst van plezier.

Prachtig, eigenwijs glaswerk ook. Riedelkristal zonder pootje, maar wel gevuld met wijnen die staan als een huis. Vrolijk fluitende rosé. Een opgewekte witte. De prosecco smaakt hier zelfs. Maar als ik dan toch even moet zeuren: dat gulfruitige rood wordt nog lekkerder als het wat koeler wordt geschonken. Enfin, dat wordt weer gecompenseerd door uitzicht en bediening.

Wit: 8,5 (€4,00)
Rosé: 8,5 (€4,25)
Rood: 8 (€4,00)
Prosecco: 7,5 (€5,00)

Park
Mooie nieuwe restaurantinvulling van Hotel Arena plus bijbehorend terras. Collega Versprille was over het nieuwe eten niet erg te spreken: een 6- voor kok en kornuiten. Hoe is de wijn? Beter. Al wordt het gemiddelde (7) door een uit de bocht vliegende rode Italiaan wat gedrukt. Die wordt om te beginnen te warm geserveerd. 't Zal niet.

Daarna volgt een hele zoektocht om achter de eikenhouten planken het fruit te vinden. Kortom, te zwaar en te heftig als huiswijn. Verfrissing komt met dank aan een lichtvoetige witte, eveneens Italiaans. De prima crémant uit de Elzas zet even­eens een fijne score neer. Zo ook de verzorgde Provence rosé.

Wit: 8 (€4,50)
Rosé: 7 (€5,50)
Rood: 5 (€4,00)
Crémant: 8 (€5,50)

Bar Centraal Beeld Marie Wanders
Bar CentraalBeeld Marie Wanders

BUITENOM

Grand Café De Bosbaan
In het tv-programma Herrie op... heeft Herman den Blijker deze zaak al eens opnieuw op de kaart proberen te zetten. Helaas is de wijnkaart daarbij over het hoofd gezien. Alle huiswijnen blijken van Italiaanse komaf te zijn. Rood is een kwaadaardige merlot. Wit is een chardonnay die in de supermarkt onderin het schap te vinden zou zijn.

De blush pinot grigio rosé heeft een kleur gekregen van schaamte. En de pruilprosecco verlangt ook nog eens een kassa-aanslag van €7,50. Was er dan niks goed? Jawel, keurig glaswerk. En op weg naar het toilet om de inhoud van de glazen kwijt te raken, zagen we in het halletje erg leuke wijnschilderijtjes hangen.

Wit: 5 (€3,95)
Rosé: 4 (€3,95)
Rood: 3 (€3,95)
Prosecco: 4 (€7,50)

De Kruidfabriek
Het paleis van Peter Lute. Met een paradijselijk binnenterras. En de mooiste wijnglazen die we tijdens ons uitstapje zijn tegengekomen. Daarin krek een viertal huiswijnen die precies doen wat ze moeten doen: doordrinkbaar zijn, een hoge dorstlesfacor hebben en plezier schenken.

Kortom, het visitekaartje zijn van de firma in kwestie. Aldus was daar een fijne, kokette sauvignon blanc uit de Charente. De rosé komt ook uit het zuidwesten van Frankrijk en is fris bessig en zuiver. Rood heeft het meeste te ­bieden. Uitstekende Languedoc merlot uit een wijnklimaatkast die perfect staat afgesteld. En ook de cava mengt zich in de feestvreugde.

Wit: 8+ (€5,00)
Rosé: 8 (€5,50)
Rood: 8,5 (€5,50)
Cava: 8 (€8,00)

De Proefzaak
Buurhangar van Ikea met inpandige bierbrouwerij. Buiten picknicktafels met uitzicht op glimkantoren, betonblokken en een parkeerdek. Toch een heel vredige ambiance.

Bij de brouwerij wordt ook wijn geschonken. Maar geeft wijn bij bier ook plezier? Mwah. Om te beginnen zijn de geschonken wijnen andere dan op de kaart vermeld. Rosé en mousserend zijn bovendien net op. Wit ontpopt zich als een wat nuffige pinot grigio. Het rood is oké.

Echter: 'Warme lucht stijgt op', leerde ik ooit van mijn natuurkundeleraar op het
Ir. Lely lyceum. En dat betekent dat flessen rode wijn die boven de bar worden bewaard handwarm worden.

Wit: 5,5 (€3,30)
Rood: 6 (€3,30)

Day Foodbar
Tip vanuit de sociale media: ga naar Day Foodbar. Meteen een tip vanuit de gedrukte media: ga na drie uur 's middags. Dan staat de zon op het terras. Anders waait de wijn weg. En dat zou zonde zijn. Prosecco blijkt net te zijn ingeruild voor een fijne cava. Strak, citrusrijk en met een licht notenkraakje.

Wit is een Zuid-Franse sauvignon blanc. Een wat rijpere, ingetogen stijl. Les Charmettes rosé en rood mogen ook met gekleurde inkt schrijven. Met name omdat laatstgenoemde zelfs de juiste drinktemperatuur meet. Aandachtspuntje: mooie wijnglazen verlangen schone voeten, watervlekken detoneren.

Wit: 8 (€4,50)
Rosé: 8 (€4,25)
Rood: 8 (€4,50)
Cava: 8 (€4,60)

Park Beeld Marie Wanders
ParkBeeld Marie Wanders

Waterglaasjes

Het Duralexalarm dat ik jaren heb laten klinken, heeft gehoor gekregen. Geen enkele zaak meer die rood, wit of rosé schonk uit deze geribbelde waterglaasjes, meestal overigens ook de voorbode van een matige tot slechte wijn. Sowieso was het opvallend dat op meerdere adressen extra aandacht is besteed aan goed glaswerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden