De grote Parool Paasspeurtocht 2016

Als je erop gaat letten, zie je ze overal in het stadsbeeld: eieren, kippen en hanen. Stap dit weekend op de fiets en doe mee met de Parool Paasspeurtocht.

Redactie
Wat glinstert daar bovenop de Westertoren? Beeld anp
Wat glinstert daar bovenop de Westertoren?Beeld anp

Op die Plaetse, de oudste naam voor de Dam, was een tijdlang een gevogeltemarkt. Ook op de Nieuwmarkt werd pluimvee verkocht. En in 1669 kregen hoender- en vogelverkopers zelfs een nieuwe, zelfstandige markt op de hoek Amstelstraat-Utrechtsestraat. De zogeheten Kippenhoek, waar later het hoofdkantoor van de Amsterdamsche Bank verrees (Nu: The Bank, met onder meer de maïsscharrelkippen van Marqt en BBQ Chicken-pizza bij Vapiano).

undefined

Loslopende kippen
Waarom dit alles relevant is? Omdat we in deze Paas-speurtocht op zoek gaan naar pluimvee in de stad. Specifieker: we zoeken naar eieren, kippen en hanen in het stadsbeeld. Als je erop gaat letten, zie je ze namelijk overal. Dus stap dit Paasweekend op de fiets en volg de route, die start vanaf het Centraal Station. Houd er rekening mee dat je zeker een uurtje of twee onderweg bent, want de totale route is zo'n vijftien kilometer. Volg de aanwijzingen en vind de vijftien eieren, kippen en hanen die wij hebben aangetroffen op de route.

Omschrijf de 15 ‘verstopte’ eieren/kippen/hanen en mail de antwoorden vóór 1 april naar winactie@parool.nl o.v.v. van ‘Paasspeurtocht’.
De winnaar krijgt een etentje voor twee bij Rijsel in Oost, het restaurant dat eerder als winnaar uit onze kippetjestest kwam.

1. Duik via de Sint Olofssteeg de Nieuwebrugsteeg in and get your egg on.

2. Fiets over de Prins Hendrikkade en de Brouwersgracht richting de Jordaan. Sla linksaf de Prinsengracht op tot de Anjeliersstraat en speur in die straat de gevelzijde af.

3. Keer terug naar de Prinsengracht en fiets naar de Westertoren. Afhankelijk van de windrichting zie je de eerste haan van deze tocht al snel.

4. Sla linksaf over de Westermarkt naar de Raadhuisstraat. Op de hoek aan de ­Keizersgracht is je volgende target.

5. Nu volgt de grootste uitdaging van de tocht, verkeerstechnisch gezien dan. Probeer vanaf de Raadhuisstraat op de hoek van het Damrak te komen zonder verkeersovertredingen te begaan. Daar vind je de kip/haan die gouden eieren/biljetten legt.

6. Vervolg je weg via het Rokin, helemaal tot aan het einde. (Pas op, ze zijn hier bezig met het fietspad). Meteen om de hoek, op het Muntplein, vind je ergens twee kippen en vier kuikentjes. Ahhhh ...

7. Sla de Vijzelstraat in. Nu we het centrum gaan verlaten liggen de kippen iets verder uit elkaar, maar meteen links is al een coq te zien.

8. Fiets de Vijzelstraat uit, over het Weteringcircuit en ga linksaf de Stadhouderskade in. Sla de Eerste Van der Helststraat in en zoek het grote ei.

9. Fiets door, over de Albert Cuyp, langs het Sarphatipark en Van der Helstplein. Fiets dan nog iets verder door, en speur naar de kleine gele bordjes om Echte Kippen te zien (dit weekend tussen 13.00 en 17.00 uur, maandag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur).

10. Keer om en fiets weer richting de Ceintuurbaan. Sla rechtsaf, ga de Amstel over en ga links de Weesperzijde op. Ga onder de Torontobrug door en dan rechtsaf na het Amstelhotel. Het is een stukje fietsen, maar waar de Sarphatistraat en de Plantage Middenlaan elkaar kruisen vind je de volgende haan.

11. Voor de Muiderpoort naar rechts. Op de windvanen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen staan andere schepsels, maar iets verderop, aan het begin van de Linnaeusstraat, vind je wel weer een haan.

12. Sla de Eerste Van Swindenstraat in. Op de kruising met de Dapperstraat vind je het volgende doel. It's finger-lickin' good...

13. Ga de Dapperstraat over ­richting de Mauritskade. Dan naar rechts en 't volgende IJ zie je al snel opdoemen.

14. Fiets door naar de Oostenburgergracht richting CS. Sla de Oostenburgervoorstraat in en dan alweer snel linksaf over de Ezelsbrug. Zoek vervolgens linksom of rechtsom naar de volgende brug.

15. Fiets door naar de Kattenburgerstraat en sla linksaf. Ga langs het Scheepvaartmuseum en volg de weg tot aan de Kortjewantsbrug. Neem de vier treden naar het platform waar het brugbedien­paneel staat. Vanaf daar sta je bijna recht voor de laatste kip - alleen te zien als je echt goede ogen hebt. Geen verrekijker bij je? Neem een foto met je telefoon, zoom in en ontdek de laatste kip!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden