De grote Chocolademelktest van Het Parool

Bij Chocoladebar Nubb's (rapportcijfer 9) wordt warme chocolademelk gemaakt zoals het hoort: met warme melk waar vers gesmolten (pure) chocolade ingaat. Foto Jordi Huisman Beeld
Bij Chocoladebar Nubb's (rapportcijfer 9) wordt warme chocolademelk gemaakt zoals het hoort: met warme melk waar vers gesmolten (pure) chocolade ingaat. Foto Jordi Huisman

AMSTERDAM - Nu het vriest dat het kraakt en heel Amsterdam rondloopt met schaatskoorts, worden er ook weer hectoliters warme chocolademelk gedronken. Maar waar vind je in Amsterdam de lekkerste?

We gaan het testen, en we laten ons daarbij adviseren door chefkok Pim Verhoeven en gastvrouw Rolien van de Poel van Eetcafé Van Beeren in de Koningsstraat. Van Beeren is beroemd om zijn soesjes met huisgemaakte chocoladesaus.

De eerste stop is de Espressofabriek in het Westerpark. Een klein koffiezaakje, waar ze iets leuks proberen te maken van de chocolademelk (€2,20). Onderin een glas gaan cacaobonen en op de rand wordt chocoladesaus gespoten, voordat de warme melk erbij gaat. De drank die zo, na goed roeren, ontstaat is prima: niet te zoet is, maar ook niet echt vol van smaak.

We zoeken dus verder. Onderweg komen we op Centraal Station medewerkers van het GVB tegen die ons warme chocolademelk aanbieden: een goedmakertje voor reizigers die in metrostellen moeten zitten waarvan de verwarming het niet doet. Het gaat om het gebaar, zegt het spreekwoord. Maar of het GVB hiermee veel goodwill wint, betwijfelen we. Van de Poel trekt een vies gezicht als ze een bekertje warm water krijgt, waar ze een staafje poeder doorheen moet roeren. Ronduit smerig, luidt het oordeel.

Ook de populaire keten Coffee Company verkoopt chocolademelk. Geheel naar de traditie van het bedrijf kunnen we hier kiezen: opgewarmde Chocomel, choco-latte (een soort koffie verkeerd met choco- siroop) en iets nieuws: real hot chocolate.

We kiezen voor real hot chocolate (€3,50), die volgens de poster wordt gemaakt van biologische chocosnippers met warme melk. Het klinkt fantastisch, maar de smaak valt Verhoeven een beetje tegen. "Erg vlak. Niet slecht, maar een beetje saai."

Volgens culinair recensent Johannes van Dam wordt de beste chocolademelk van de stad gemaakt bij patisserie Pompadour in de Huidenstraat. Hier zouden ze de chocola maken zoals het hoort: met warme melk, waar doorheen een papje van vers gesmolten pure chocolade (liefst van het merk Valrhona) wordt geroerd.

We gaan erop af, maar helaas is de ambachtelijke chocolade hier inmiddels ingeruild voor opgewarmde melk uit een pak. Weliswaar van Valrhona, maar toch. De drank smaakt evenwel heerlijk. Van de Poel: "Vol, niet te zoet, met een goede, bittere purechocoladesmaak
en een fluweelzachte structuur. Dit komt goed in de buurt." De vriendelijke dame serveert er een glaasje water bij, "want hij is best heftig." Dat is de prijs ook: een kopje kost €3,25.

Dus gaan we op zoek naar een budgettair verantwoord kopje chocolade: op naar de mensa van de UvA op het Binnengasthuis. De chocolade komt hier voor 55 cent uit de automaat. Dat is goedkoop - en zo smaakt de drank helaas ook. Cacaopoeder met melkpoeder en suiker, aangelengd met kokend water: mierzoet en enorm waterig.

Gelukkig verkoopt Tony's broodjescorner in de mensa ook warme choco: voor €1,56 krijg je hier een grote beker Nutricia. Niet spectaculair, maar beter dan de rommel uit de automaat.

Even verderop, bij de chique lunchzaak Puccini in de Staalstraat, maken ze er wel echt werk van. Wie hier chocolade bestelt, krijgt een kop warme melk en een lolly van pure chocolade. Door de lolly te laten oplossen, krijg je een drankje dat er leuk uit ziet, en prima smaakt.

Het testpanel begint inmiddels een beetje groen te zien van alle chocolademelk, maar zoekt dapper verder naar de ultieme kop choco.

Het gerucht gaat namelijk dat er in de Amstelstraat een chocoladespeciaalzaak zit. Chocoladebar Nubb's serveert onder andere alle denkbare chocoladegerechten, waaronder zelfgemaakte chocolademelk (ook to go). De drank wordt gemaakt van warme melk, waar vers gesmolten chocolade ingaat: zoals het hoort. We kunnen kiezen uit melk, puur en wit. Het moet natuurlijk met puur, dus die nemen we. Het is niet goedkoop (€3,95), maar deze chocolademelk is fantastisch: vol van smaak, romig, licht bitter, niet te zoet en goed warm. Verhoeven is euforisch: "De onbetwiste winnaar."

Deze achtste kop chocolade krijgen we echter niet meer op. Verhoeven biedt zijn half leeggedronken beker aan een langsfietsende zwerver aan. Die kijkt eerst wantrouwig, maar laat na één slok verbaasd zijn fiets vallen, om in recordtempo de rest van de beker leeg te drinken. We zijn dus niet de enigen die enthousiast zijn. (JASPER KARMAN)

Rapportcijfers
1 Nubb's, Amstelstraat 18-20, €3,95: 9
2 Patisserie Pompadour, Huidenstraat 12, €3,25: 8,5
3 De Espressofabriek, Gosschalklaan 7, €2,20: 7,5
4 Puccini, Staalstraat 21, €2,50: 7,5
5 Tony's broodjescorner, Binnengasthuis, €1,56: 6,5
6 Coffee Company, Ferd. Bolstraat 38, €3,50: 6
7 Koffieautomaat mensa UvA,Binnengasthuis 5, €0,55: 4
8 GVB Centraal Station, gratis: 2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden