'De groep daklozen die hier aanklopt, is helemaal niet veranderd'

In de daklozenopvang is met verbazing gereageerd op uitspraken van de ombudsman dat dak- en thuis­lozen een van de zeven hoofdproblemen van de binnenstad zijn.

Hanneloes Pen
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het Leger des Heils, De Regenboog Groep en Oudezijds 100 kennen de door ombudsman Arre Zuurmond ­geschetste 'nieuwe' groep daklozen niet, die speciaal naar Amsterdam zou komen voor de goede opvang, (zwart) werk en een woning.

Afgaand op de handhavers stelt de gemeentelijk ombudsman in zijn begin deze week gepresenteerde eindrapport Feesten of beesten vast dat ­deze nieuwe groep daklozen bestaat uit een vaste kern van dertig tot vijftig daklozen, plus een wisselende groep van enkele honderden.

"Amsterdam is barmhartig, de bevolking stoort zich er niet snel aan en er wordt niet hard opgetreden. Gevolg is dat mensen met psychiatrische problematiek vanuit het buitenland naar Amsterdam komen, als 'zorgtoerist'. Ook lijkt de relatief goede opvang gebruikt te worden als springplank, om van daaruit (zwart) werk te vinden of aan een woning te komen,' aldus de ombudsman.

"De 'zorgtoerist' komt uit onder meer Bulgarije, Roemenië, Griekenland en Italië en heeft al psychische problemen in het land van herkomst. De 'gelukzoeker' ofwel 'springplanker' die voor werk en een woning naar Amsterdam trekt, komt uit Polen en andere delen van Oost-Europa," licht Zuurmond desgevraagd toe. Hij spreekt van een 'nieuw' verschijnsel. "De laatste twee jaar is dit probleem heftig geworden."

Harry Doef, directeur zorg van het Leger des Heils herkent het beeld van de overlast door daklozen op De Wallen niet. "Ik heb de door hem beschreven groep van dertig tot vijftig dak­lozen ook niet gezien. Het probleem van dakloosheid is ook niet erger geworden. Ik heb dit ook tegen de ombudsman gezegd, maar hij refereert aan de verhalen van de handhavers."

Denigrerende opmerkingen
Doef zit in het Integraal Burgwallen Overleg dat over de toekomst van De Wallen praat. "Het gaat daar altijd over toeristen, de drukte, taxi's en huisvuil, maar nooit over daklozen. De daklozen zijn niet het grootste probleem op de Wallen. Dat zijn de toeristen die veel drinken en denigrerende opmerkingen maken tegen sekswerkers."

4927

De Regenboog Groep ziet de bezoekersaantallen op haar acht locaties juist dalen. De organisatie ving in 2017 4927 daklozen op

Jaap Oudman van Oudezijds 100 ziet ook geen toename van buitenlandse daklozen. Hij heeft juist het idee dat de overlast van daklozen minder wordt. "De overlast van drugsgebruikers en dealers is vele malen groter."

Bij inloophuis De Kloof van De ­Regenboog Groep op de Kloveniersburgwal krijgen daklozen rond het middaguur hutspot. In de gang ligt een man op een matras met zijn hond naast zich. Het mag voor een keertje. De Kloof bestaat sinds 1958, vertelt Kathleen Denkers die er veertien jaar werkt. "De groep die hier aanklopt, is helemaal niet veranderd."

Ook bij de Princehof op de Oudezijds Voorburgwal is men verbaasd over de bevindingen van de ombudsman. "Sinds we hier zitten, is er juist minder overlast. De buurt is daarom blij dat we hier zijn," zegt locatiehoofd Anita Suuroverste.

De Regenboog Groep ziet bovendien de bezoekersaantallen op haar acht locaties, waarvan drie in het Centrum, dalen. De organisatie ving vorig jaar 4927 daklozen op, tegenover 5292 in 2017 en 5533 in 2016.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden