De Campagne

De Groenen herinneren scooterrijders op pont aan boete van 80 euro

Hoe trekken de politieke partijen de aandacht van de kiezer? Vandaag: De Groenen.

Peter van Brummelen
Lijsttrekker Ronald Schönberger van De Groenen (midden): 'Dit is een ludieke actie, hè, geen repressieve.' Beeld Jean-Pierre Jans
Lijsttrekker Ronald Schönberger van De Groenen (midden): 'Dit is een ludieke actie, hè, geen repressieve.'Beeld Jean-Pierre Jans

Ludiek, je zou denken dat het woord ergens halverwege de jaren zeventig een zachte dood stierf. Maar bij De Groenen gebruiken ze het nog graag, in combinatie met het woord actie zelfs. De partij begint de Amsterdamse verkiezingscampagne met een 'ludieke actie' bij de pont achter het Centraal Station. Inzet: het gedrag van de scooterbezitters op de pont.

Motoren uit
De Groenen hebben het sowieso niet zo op met scootterrijders (onder de verkeersdeelnemers de grootste vervuilers van de stad), maar waar ze het echt moeilijk mee hebben, zijn scooterrijders die met draaiende motor de pont op- en afrijden. Je hebt er zelfs die hun motor de hele overtocht aan laten staan. Mag niet, er staat zelfs een boete van tachtig euro op, maar er wordt nooit officieel op gecontroleerd.

En dus doen zaterdagmiddag leden van De Groenen het maar zelf. Ze dragen mondkapjes en hebben bordjes in de handen. Op de ene kant van zo'n bordje staat een opgestoken groene duim, op de andere kant wijst een rode duim naar beneden.

Boze reacties
Het lijkt niet geheel zonder risico scooterbezitters aan te spreken op zijn gedrag. Er zitten nogal wat types tussen met heel korte lontjes. 'Klopt,' zegt Ronald Schönberger. 'Maar dit is een ludieke actie hè, geen repressieve.' Met de intonatie van een marktkoopman brult hij vervolgens door zijn microfoon: 'We gaan op een ludieke manierrr actie voerrren in Amsterrrdam!'

De lijsttrekker van De Groenen is geheel in het groen gekleed, net als op de affiches van de partij, waarop de stemmer niet minder dan een 'gezonder en langer leven' wordt beloofd. Zijn jas, shirt, vest, sjaal, broek en sokken: allemaal groen. Alleen groene schoenen kon hij blijkbaar nergens krijgen. Na een half uurtje actievoeren vindt hij het tijd voor een pauze. 'Terrrug naarrr het basiskamp,' maant hij zijn partijgenoten.

Basiskamp
Naast het Subwayfiliaal aan de waterkant hebben De Groenen het gezellig gemaakt. Er is een groot grondzeil uitgespreid, er staat een tentje, er zijn honden, er zijn dames met bloemen in het haar en er is - een verplicht nummer in deze kringen - een bakfiets. Het is wel een bijzonder exemplaar, waarbij de bak is vervangen door een enorme luidspreker.

De eigenaar vertelt dat hij met zijn muziekbakfiets vaak technofestivals opluistert, maar vandaag schalt uit de luidspreker vooral reggae en flamenco. Maar daar meldt de lijsttrekker zich weer per microfoon. 'Terrrug naar de pont.' Daar is de nodige bijval. 'Héél goed,' vindt een moeder met een kleintje op haar fiets.

Succesje
'Een tweetaktscooter is vervuilender dan een vrachtwagen,' zegt Schönberger. Maar rode duimen hoeven niet te worden uitgedeeld deze middag. Heel af en toe lijkt een scootterrijder het contactsleuteltje om te willen draaien om ongetwijfeld in volle vaart weg te scheuren, maar als hij de actievoerders ziet, duwt hij zijn voertuig keurig de pont af. Groene duimen gaan omhoog, de mondkapjes af. Agressie? Eén keer kijkt een bontkraagje heel boos naar De Groenen en dat is het.

'Dit is een groene dag,' zegt een actievoerder verheugd. Een realist is hij ook: 'Het is zaterdag, hè? Dan zijn er geen scholieren op de pont.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden