Plus

De groene plannen van de nieuwe coalitie: is dit het nou?

De voorlopige groene plannen van de nieuwe Amsterdamse collegepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP zijn niet hemelbestormend.

Ruben Koops en Bart van Zoelen
Rutger Groot Wassink van GroenLinks tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld anp
Rutger Groot Wassink van GroenLinks tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld anp

Is dit het nou? Dat gevoel zal de meeste kiezers bekruipen na het lezen van de groene plannen uit het nieuwe ­coalitieakkoord.

Die paragraaf lekte dinsdag uit de door de grote winnaar GroenLinks geleide besprekingen voor een nieuw stadsbestuur.

De schroom waarmee de vergroening van Amsterdam wordt opgepakt, is samen te vatten in één vraagteken. 'Er moet een stip op de horizon worden geformuleerd (2040?),' zo omschrijven de groene fractiespecialisten het voorzichtigjes als het gaat om de snelheid waarmee de stad afstapt van aardgas.

Versnelling met een vraagteken
2040 is tien jaar eerder dan afgesproken. De plannen liggen voor op schema, dus een versnelling lijkt op zijn plaats. Maar met een vraagteken.

Nieuw zijn de meeste plannen toch al niet.

Geen steenkool meer in de haven vanaf 2030? Dat besluit is al gevallen.

De huisvuilverbranding bij AEB ombouwen tot een grondstoffenfabriek? Daar is zelfs al mee begonnen.

Bij de provincie nieuwe windmolens eisen? Is al gebeurd, vergeefs. De vorige gemeenteraad besloot al dat nieuwbouw zonder aardgas of stadsverwarming van een hoge temperatuur moet kunnen.

De ambitie van de nieuwe coalitie om 250 megawatt zonne-energie op te wekken is wel fors, een vertienvoudiging, al werden zulke zonnige ambities de afgelopen jaren ook al geformuleerd.

Concreet is ook het bedrag van 90 miljoen euro dat de politieke partijen willen vrijmaken, maar het grootste deel van de benodigde kosten voor de energietransitie, 800 miljoen euro, moet van elders komen.

Vanuit de milieubeweging wordt teleurgesteld gereageerd. Nog deze week spraken de fractiespecialisten met de makers van de groene kieswijzer Kiesklimaat.

Donkergroen
Uitgangspunt was een donkergroene visie die Kiesklimaat opstelde met vertegenwoordigers van Amsterdam Fossielvrij, Milieudefensie, De Gezonde Stad, Wise en 02025. Het akkoord van de nieuwe coalitie steekt daar bleek bij af, vindt Harmen Bos van Kiesklimaat.

"De coalitiepartijen ontkennen de ernst van de situatie," vindt hij.

De voorstellen van Kiesklimaat gaan veel verder: aardgasvrij in 2030, de Hemwegcentrale dicht, een hogere ozb voor huiseigenaren die hun woning niet verduurzamen... Afgesproken is dat de milieugroepen het coalitieakkoord later evalueren. "Als ik de plannen nu zo lees, wordt dat geen prettig gesprek."

En dan is het nog de vraag of deze plannen en bedragen de eindversie van het coalitieakkoord wel halen. Want dit zijn slechts de voorstellen van de 'groene' tafel. Voor elk groot onderwerp in het coalitieakkoord zijn aparte 'tafels' waar specialisten van GroenLinks, D66, PvdA en SP onderhandelen.

Daarom is het gebrek aan ambitie ook zo opvallend, juist van enthousiaste fractiespecialisten zou je een ambitieuzer wensenlijstje verwachten, dat vervolgens kan worden afgezwakt door de partijleiders.

Blijf op de hoogte

Niets missen over de vorming van een nieuw college? Volg Amsterdam Kiest op Facebook.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden