PlusColumn

De groeiende en bloeiende stad zal om nog meer regels vragen

Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Champagne, bloemen en sigaren voor de winnaars van de verkiezingen! En daarna snel aan de slag want het worden cruciale jaren voor de toekomst van Amsterdam.

De drukte, de woningmarkt, het toerisme: allemaal hete aardappels op het bord van de nieuwe gemeenteraad.

Welke kleur de coalitie ook krijgt: de roep om meer sturing van de huidige stormachtige ontwikkelingen zal groot zijn, en alleen maar groter worden.

Spannend is de vraag wat dat zal betekenen voor de vrijheid waar inwoners en bezoekers de afgelopen vijftig jaar als vanzelfsprekend van mochten genieten.

Omdat het boekenweek­geschenk tegenviel, nam ik in het weekeinde de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) eens door, het instrument waarmee het bestuur de uitwassen in de stad probeert te beteugelen.

Een kerstboom die ooit begon met een paar ballen, maar met elk college weer voller wordt.

Inmiddels bevat de APV honderden spelregels voor het leven in Amsterdam, sommige vanzelfsprekend, andere verbazend.

Dat in de stad zonder toestemming geen explosieven tot ontploffing mogen worden gebracht, vind ik een geruststellende gedachte, maar wist u dat het ook verboden is duivenvoer te verkopen op of aan de weg?

Wie in de jaren zeventig bij de gemeente aanklopte met het voorstel een satanskerk te stichten rondom een altaar waar elke dinsdagavond een schaars geklede maagd zou worden ge­offerd, kon rekenen op welwillende medewerking. Hm, ja, dat voegt wel wat toe aan het bestaande aanbod.

Sindsdien werd de ene na de andere pagina van de APV gevuld met bepalingen waaraan de seksindustrie en de drugshandel zich hebben te houden. Zulke bestuurlijke bondage wordt trouwens ook toegepast op de draaiorgels in de stad, waarvan de bespelers van alles moeten en maar weinig mogen.

Dat maakt van de APV een fraaie spiegel van de tijd.

De afgelopen periode werden onder meer spelregels opgenomen voor evenementen in de stad, voor de groepsfiets, barbecueën in het park, het sissen naar vrouwen en het voeren van vogels.

En reken maar dat de topzware kerstboom de komende jaren nog veel voller zal worden.

De groeiende en bloeiende stad zal om nog meer regels vragen - en die roep zal ook komen van de inwoners die zeggen hun vrijheid te koesteren, maar meteen aan de bel trekken zodra een ander een stap verkeerd zet.

Het is een mooie gewoonte dat pasgeborenen in Amsterdam een rode omslagdoek met het wapen van de stad cadeau krijgen. Ik heb er twee keer een in ontvangst mogen nemen.

Het ontroerde me beide keren, en niet alleen vanwege een serieuze emotionele uitputting. Het was alsof de stad zelf, met zijn eeuwen aan geschiedenis, ons kind welkom heette.

Maar let op mijn woorden: over tien jaar krijgt de nieuwe Amsterdammer ook een exemplaar van de APV mee, met tekeningen van Fiep Westendorp plus huiswerk: neem dit samen met je ouders door, dan houden we het hier een beetje leuk.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden