Schuim

De grillburger is de heilige graal voor Amsterdammers

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de veertigste verjaardag van de grillburger.

Hans van der Beek
Dennis de Borst (Febo) en Eric Kouwenhoven (Kouwenhoven Vlees), 45 jaar leverancier. Opa De Borst en vader Kouwenhoven ontwikkelden de grillburger Beeld Schuim
Dennis de Borst (Febo) en Eric Kouwenhoven (Kouwenhoven Vlees), 45 jaar leverancier. Opa De Borst en vader Kouwenhoven ontwikkelden de grillburgerBeeld Schuim

Een hoop mensen weten dat niet, maar er loopt een schisma door de stad - nog eentje.

De Febogrillburger.

Collega James Worthy schreef vorige week een ode aan het kroonjuweel van de warmhoudvitrine en uit puur respect heb ik er die avond eentje genomen, voor het eerste sinds decennia.

Een smaak van niks met wat ijsbergsla.

Zo'n Worthy kan het leuk opschrijven allemaal, maar die gelauwerde grillburgersaus is de Olvarit van het snackwezen. Je krijgt het binnen, je valt er geen buil aan en dat was het verder wel.

Nou, dit soort praat moet je eens op Facebook durven zetten. De woede! De belediging! Een barbaar werd ik genoemd, en mensen vonden het een reden onze vriendschap te beëindigen. Een collega meldde dat zijn voorgenomen huwelijk op losse schroeven kwam te staan toen hij de grillburger waagde samen te vatten als 'mwoh'.

Een andere collega zei: "Hieraan kun je zien, Hans, dat je geen echte Amsterdammer bent." Een opmerking bedoeld om pijn te doen.

Een kleine rondgang stelde inderdaad vast dat het de geboren Amsterdammers zijn die hun grillburger als een heilige graal beschermen. Het is de import die er de neus voor ophaalt.

Ja natuurlijk, wij van buiten aten vroeger foie gras, coq au vin, zoervleisj. Met je kalfskroketje. Want die lijn kun je doortrekken: die hele Febogrillburgersekte zweert ook meteen bij het Febokalfskroketje.

Als je een geboren Amsterdammer op de kast wilt krijgen, en ik doe dat graag en vaak, moet je over de Febokalfskroket zeggen dat je maïzena hebt gegeten met meer smaak. Werkt één op één.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Iemand schreef op mijn FB-wandje: 'Iedereen weet: naar de Febo ga je voor een satékroket.'

Helemaal waar, maar ook hier geldt het schisma. Doe zelf maar een rondvraag. Import: satékroket. Geboren Amsterdammers: grillburger én kalfskroketje.

Ze zijn hun smaakbacillen kwijtgeraakt, vermoed ik. Misschien is het iets in het drinkwater, of door al dat blowen.

De grillburger bestaat veertig jaar, van harte ermee, en dat viert de Febo met de FEBBQ: gratis grillburgers in het Westerpark. Grappig: je moet wel je eigen drank meenemen, het is tenslotte een bbq.

Op een grasveldje in een heerlijk zonnetje bakt het Febogrillteam grillburgers tot ze op zijn. "Effe een burgertje klappen," hoor ik een enthousiast meisje zeggen en dat klinkt behoorlijk als een native speaker. Even de proef op de som: zij is dus vast geboren Amsterdammer.

"Nee, hoor."

Oh?

"Maar om eerlijk te zijn: dit was de eerste keer dat ik een hap nam van een grillburger."

I rest my case, your honour.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat veertigste verjaardag van de grillburger
Waar FEBBQ, Westerpark
Wie Dennis de Borst, Eric Kouwenhoven, Reinier Steures, Darla van Hoorn, Valerio Zeno
Wanneer zondag 9 juli, van 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans is wel chef satékroketje

Het grillburgerteam: Casper Stevens, Remco Fransen, Manoj Kumar, Kok Shung en Amandeep Sidhu. Even zieken: 'Hebben jullie ook een satékroketje?' Beeld Schuim
Het grillburgerteam: Casper Stevens, Remco Fransen, Manoj Kumar, Kok Shung en Amandeep Sidhu. Even zieken: 'Hebben jullie ook een satékroketje?'Beeld Schuim
Presentator en Amsterdammer Valerio Zeno: 'Moeilijk kiezen. Terwijl ik naar de grillburger, satékroket of kalfskroket loop, twijfel ik nog.' Met architect Lars Goossens Beeld Schuim
Presentator en Amsterdammer Valerio Zeno: 'Moeilijk kiezen. Terwijl ik naar de grillburger, satékroket of kalfskroket loop, twijfel ik nog.' Met architect Lars GoossensBeeld Schuim
Goos Baars, Axel Rueb, Reinier Steures en Tom Plinsinga van Natwerk, de bedenker van al dit feest. Steures: 'Het charmante van dit merk is: ze zijn gewoon zo' Beeld Schuim
Goos Baars, Axel Rueb, Reinier Steures en Tom Plinsinga van Natwerk, de bedenker van al dit feest. Steures: 'Het charmante van dit merk is: ze zijn gewoon zo'Beeld Schuim
Bankier Mike Wolma, Darla van Hoorn (pr) en producer Roos Bohmer: 'Effe een burgertje klappen' Beeld Schuim
Bankier Mike Wolma, Darla van Hoorn (pr) en producer Roos Bohmer: 'Effe een burgertje klappen'Beeld Schuim
Shafiq Wasiq ('Levensgenieter'), Kim en haar broer Michel. Uit Tiel, waar de Febo is opgeheven. 'We missen hem nog steeds' Beeld Schuim
Shafiq Wasiq ('Levensgenieter'), Kim en haar broer Michel. Uit Tiel, waar de Febo is opgeheven. 'We missen hem nog steeds'Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden