Jaap de Groot artikel grootBeeld Artur Krynicki

De GP in Zandvoort start 3 mei 2020

Column

Vandaag over precies een jaar leest u op deze pagina alles over hoe het Max Verstappen in Zandvoort is vergaan tijdens de Grote Prijs van Nederland. Terwijl iedereen gefocust is op Ajax, blijkt Formula One Management (FOM), eigenaar van de Formule 1, zondag 3 mei 2020 als wedstrijddag te hebben geprikt.

Verwacht wordt dat de FOM dit tussen de Grand Prix' van Spanje en Monaco (12 en 26 mei) wereldkundig maakt. Het betreft een driejarige verbintenis, plus twee optiejaren.

Aldus strijkt na 35 jaar de koningsklasse van de autosport weer op Nederlandse bodem neer. Een internationaal sportspektakel dat circuiteigenaar Bernhard van Oranje & Co zo'n 40 miljoen euro per jaar gaat kosten. Naast circa 25 miljoen euro aan dekking door recettes, moet 15 miljoen door sponsors worden opgehoest.

Hier komt de overheid in beeld. Volgens het haalbaarheidsonderzoek levert een Grand Prix in de ­periode april-mei voor Zandvoort 32 miljoen euro op (plus 76 arbeidsplaatsen/fte's), 49 miljoen voor de regio (274 fte's) en 30 miljoen voor de rest van Nederland (287 fte's). Met andere woorden: de 4 miljoen, waarmee de Noord-Hollandse gemeente de Grand Prix gaat faciliteren, creëert lokaal een economisch rendement van 800 procent.

Terwijl ook minister Bruno Bruins (VWS) heeft aangegeven het evenement maximaal te zullen ­faciliteren (onder anderen veiligheid), blijft het vanuit het provinciehuis in Haarlem opvallend stil. Vooral omdat 'Noord-Holland' met een economische spin-off van 49 miljoen euro met afstand de grootverdiener is.

Een houding die niet los kan worden gezien van de recente provinciale verkiezingen en de vrees van politici voor een negatief effect bij de kiezer als het o zo commerciële racecircus openlijk wordt gesteund. Terwijl het in Drenthe richting het TT Circuit al decennia lang perfect werkt. Daar verstrekken de gemeente Assen en de provincie geen subsidie, maar hebben zij tientallen miljoenen in vernieuwingen van het circuit geïnvesteerd.

Een formule die naadloos door de provincie Noord-Holland op het Circuit Zandvoort kan worden toegepast door een deel van de verbouwingskosten (tussen 5 en 10 miljoen euro) te financieren. Omdat het geen subsidie maar een investering betreft, kan het bedrag over bijvoorbeeld tien jaar worden afgeschreven. Dus een jaarlijkse 'investering' van 500.000 à 1.000.000 euro om voor de regio 49 miljoen te garanderen. Plus 274 arbeidsplaatsen.

Dit zijn cijfers waar iedere politicus mee voor de dag kan komen. Tevens maakt het duidelijk dat topsport de belastingbetaler niet alleen geld kost, maar de samenleving ook veel kan opleveren.

Daarom vervult de Grote Prijs van Nederland ook een pioniersrol. Het dwingt de politiek anders naar topsport te kijken. Financieel participeren in een business case oogt heikel, maar er is weinig mis om een organisatie zo te ondersteunen dat voordelen voor de samenleving veilig worden gesteld.

Jaap de Groot schrijft wekelijks een column over sport voor Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden