Schuim

De gouverneur van Amsterdam doet het prima op een feestje

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de presentatie van Patrimonia.

De initiators: Otto Storm van 's Gravesande, John Coppens, Esther Mutsaers en Nienke van Hassel. 'Straks wordt het spel ook in het Rijks verkocht. Dan trek je wel een flesje open'Beeld Schuim

'Kijk nou," zegt een moeder tegen een meisje van een jaar of zes. "Dat ziet er leuk uit!"

Er komt niet meteen een reactie.

We kijken naar een plattegrond van de grachtengordel met daarop gekleurde bootjes, houten blokjes en een dobbelsteen. Op zondagmiddag naar het Scheepvaartmuseum voor een bordspel. Dan mag je spreken van een uitstekende opvoeding.

Een vrouw en twee mannen spelen een demonstratiepartij, met de snelle regels, een echte partij duurt twee uur. De man trekt een mazzelkaart en mag twee grachten blokkeren. Nu moet de vrouw helemaal met een omweg naar het Rijksmuseum. "Dat is gemeen!" zegt ze.

Dat is het spel, lijkt me.

De andere man staat helemaal klem, maar hij gooit een 1 en mag een blokkade weghalen. Twee toeschouwers slaken een zucht van verlichting.

Even later bereikt de vrouw alsnog het Rijks. "Het spijt me, maar ik ben klaar. Best wel leuk dit."

Voor het standje met spellen staat inmiddels een imposante rij, allemaal mensen die mee hebben gedaan met de crowdfunding om het spel mogelijk te maken. "Dadelijk komen de locoburgemeester, een brugwachter en de gouverneur van Amsterdam," zegt Nienke van Hassel, een van de initiators. "Dat zijn drie van zes beroepen in het spel. De andere zijn aannemer, sjacheraar en klokkenluider."

Momentje. Een gouverneur? Hebben we die?

Jazeker, Amsterdam heeft een gouverneur. Dat is de hoogste militair in rang tijdens grote evenementen, zoals de dodenherdenking en als de koning op bezoek is.

Weer wat geleerd, en dat is precies de bedoeling. Van Hassel: "We hebben geprobeerd niet alleen een leuk spel te maken, maar ook een met veel historische informatie en leuke weetjes."

We begeven ons naar buiten, naar het dek aan de achterkant. Daar arriveren per boot de locoburgemeester, gouverneur en brugwachter. Ze zijn vertrokken vanaf het Marineterrein, hemelsbreed vijftig meter verderop, dus ze zijn wel in een boogje komen varen.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Alle drie zijn ze in werkkleding. De locoburgemeester in pak, de gouverneur in uniform en de brugwachter in een blouse met een ruitje.

Nadat ik hen op de foto heb gezet, vraagt de gouverneur: "Hoeveel foto's heb je gemaakt?"

Drie.

"Want ik vraag altijd tien euro per foto."

Gouverneurshumor.

Ook op het podium is hij op dreef. "De gouverneur van Amsterdam is geen stripfiguur en ook geen sprookjesheld en ook niet bedacht door de makers. Hij staat voor u."

Het is me nog altijd niet helemaal duidelijk wat een gouverneur nou precies doet, maar op een feestje kun je hem er prima bij hebben.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat presentatie Patrimonia
Waar Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein
Wie Otto Storm van ’s Gravesande, Nienke van Hassel, John Coppens, Esther Mutsaers, Eric van der Burg, Kees van Eijl, Henk Schot, Margôt Ros
Wanneer zondag 10 september, 12.30 tot 16.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer **
Hans wilde vroeger met Risk altijd de roze legers – een statement

De levende beroepen uit het spel: (loco)burgemeester Eric van der Burg, kolonel Kees van Eijl, onze (loco)gouverneur, en brugwachter Henk SchotBeeld Schuim
Ronald van Lopik van het Scheepvaartmuseum, dat in het spel tien punten waard is, en niet omdat ze partner zijn, met Roelof Kruize van Waternet, ook partnerBeeld Schuim
Olaf Penn (gepensioneerd hartchirurg), Norbert van Schie (drukkerij De Bij) en Toren C-coryfee Margôt RosBeeld Schuim
Leerkracht Karien van Korlaar, glorieus winnaar van het demonstratietoernooi, aangemoedigd door een uitzinnig publiekBeeld Schuim
De losers: socialmediamanager G.J. Kooijman en gids Marc Heijboer. Welk beroep zijn zij? Heijboer: 'Nee, dit is het snelle spel. Je bent gewoon een bootje'Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden