PlusAnalyse

De gevangenis is voor Bouterse heel ver weg

Als president heeft Desi Bouterse genoeg instrumenten om het ­Decemberproces te verstoren. Nu weer zou met een veroordeling de staatsveiligheid in het geding zijn.

Desi Bouterse tijdens zijn inauguratie in 2010.Beeld anp

'Een rechtspraak waarbinnen er slechts plaats is voor gerechtigheid en gebondenheid aan wet en recht en het rechtssysteem." Mooie woorden van Desi Bouterse, anderhalf jaar geleden bij de ­beëdiging van nieuwe ­leden van het Hof van Justitie.

Woensdag plaatste de Surinaamse president een kanttekening bij zijn uitspraak over het laatste woord van de rechterlijke macht: die gebondenheid aan wet en recht geldt niet voor de verdachten in het December­proces, dat de moord in 1982 op vijftien politieke tegenstanders van de militaire dictatuur onder leiding van de huidige president onderzoekt.

Barricade
Met een beroep op de staatsveiligheid wierp Bouterse woensdag ­opnieuw een barricade op voor de krijgsraad, die sinds 2007 bezig is het proces onder zeer moeilijke omstandigheden tot een einde te brengen. Een voortzetting van het proces zou volgens de president de stabiliteit in Suriname ernstig verstoren.

Dat laatste valt moeilijk te ontkennen. Het komt maar weinig voor dat de zittend president van een land de hoofdverdachte is in een strafzaak, en alleen al de mogelijkheid van een veroordeling van de machtigste man van Suriname zorgt voor stress. Bouterse is er niet de man naar om zich naar de gevangenis te laten voeren.

Zover zal het ook niet komen. Dezelfde grondwet waarmee de president nu het proces probeert te blokkeren, verschaft hem ook bescherming ­tegen vervolging. Vanaf de start van het Decemberproces was een van de scenario's dat Bouterse schuldig zou worden bevonden, om vervolgens gratie te krijgen.

Aanval op gezag
Daarmee zou recht zijn gesproken zonder Suriname in een onmogelijke positie te brengen. Dat Bouterse het uitspreken van de strafeis nu beschouwt als een onaanvaardbare aanval op zijn gezag, geeft aan dat hij vreest voor het bewijsmateriaal dat in het door de ­jaren heen opgebouwde strafdossier opgeslagen ligt.

Op de beschuldiging van Bouterse dat de krijgsraad de staatsveiligheid in gevaar brengt, valt het nodige af te dingen. Het proces is van start gegaan ver voor de hoofdverdachte zich kandidaat stelde als president. Juist dat besluit van Bouterse en zijn politieke partij NDP legde de kiem voor de huidige constitutionele crisis.

Bouterse heeft alles gedaan om de voortgang van het proces te frustreren. De wijziging van de ­amnestiewet trok de aandacht, maar hij bouwde onder het mom van bezuiniging ook de zware beveiliging af van de rechters en de rechtszaal in Fort Boxel.

Veilig onderkomen
Dat de krijgsraad eerder deze maand besloot het proces toch voort te zetten, mag een demonstratie van rechterlijke moed heten. Donderdag komt de krijgsraad opnieuw bijeen. Naar verwachting komt er een schorsing om het bevel te bestuderen.

Anders dan de amnestiewet, die ­inbrak in een lopend proces, zal de opdracht van Bouterse om het proces te staken waarschijnlijk wettig blijken. Daar hebben de rechters zich bij neer te leggen, gebonden aan wet en recht als zij zijn. Zo vindt Bouterse mogelijk alsnog een veilig onderkomen in het huis dat hij wil slopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden