Recensie

De geschiedenis en toekomst van de wereld in 7 minuten (****)

'The history and future of everything - time' is zo onderhoudend omdat het veel weetjes in perspectief laat zien. Aan de hand van een heldere animatie geeft de video inzicht in iets wat moeilijk te bevatten is: de tijd.

Maarten van Dun
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Het kost 0,0013 procent van de tijd die je dit jaar hebt, maar in die zeven minuten leer je alles over de geschiedenis van de wereld: van dinosaurussen tot Miley Cyrus en het einde van het universum.

In het filmpje 'The history and future of everything - time' op YouTube legt een geruststellende stem uit dat 2014 in een oogwenk voorbij is, tenminste als je 2014 afzet tegen de miljarden jaren dat de aarde bestaat.

Tijd
Aan de hand van een heldere animatie geeft de video inzicht in iets wat moeilijk te bevatten is: de tijd. Zo vertelt de stem ons dat de oudste persoon die nu nog leeft, werd geboren toen de heerschappij van Napoleon qua tijd dichterbij was dan vandaag. Nog zo'n fijne vergelijking: de piramides waren ten tijde van het Romeinse keizerrijk net zo oud als het Colosseum nu is.

Tot zo ver is het filmpje nog goed te volgen, maar het begint pas echt duizelingwekkend te worden als we kijken naar het ontstaan van het leven op aarde, zo'n 3,6 miljard jaar geleden. Slechts een fractie daarvan was het leven zichtbaar.

Zoetsappig
Nu zijn al deze feiten eenvoudig op te zoeken en ook allemaal al wel bekend, maar 'The history and future of everything - time' is zo onderhoudend omdat het al deze weetjes in perspectief laat zien.

Vooruit, het wordt wat zoetsappig aan het einde, als we worden aangemoedigd onze geheime liefde toch vooral de waarheid te vertellen, maar de informatiedichtheid is zo hoog dat de zeven minuten voorbij vlíegen. Twee keer kijken is geen overbodige luxe, al kost dat 0,0026 procent van 2014.

Animatie: The history and future of everything - time
Gezien: YouTube

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden