De gerestaureerde Sibbelpanden stinken al vier jaar naar rotte vis

De Sibbelpanden aan de Hoogte Kadijk werden vier jaar geleden na renovatie als nieuw opgeleverd. De rijksmonumenten zijn echter zo lek als een mandje.

Ton Damen
De afdakjes die tenminste voor een droge werkplek voor de volgende klus moeten zorgen. Beeld Joris van Gennip
De afdakjes die tenminste voor een droge werkplek voor de volgende klus moeten zorgen.Beeld Joris van Gennip

Sommige van de gerestaureerde Sibbelpanden stinken al vier jaar naar rotte vis. Bij enkele van deze woningen aan de Hoogte Kadijk staat tot een meter hoogte zwarte schimmel op de muren en loopt het water de souterrains binnen. Vochtmeters slaan op tilt.

Eén van de bewoonsters van het eerste uur, ontwerper en stadssocioloog Heleen Verschuren: 'Alles in huis voelt klam aan. Dit kan nooit gezond zijn. Het water blijft maar komen.'

Aan de voorkant van de huizen deze week bij de voordeur marktkraamachtige plastic afdakjes gemaakt. Die moeten ervoor zorgen dat de reparatiewerkzaamheden aan de gevels droog kunnen gebeuren. Iedereen die voorbijfietst, kan zien dat er serieus wordt ingegrepen.

'Beste restauratie van 2011'
Maar de Sibbelpanden zijn nog maar die kort geleden ingrijpend gerestaureerd. Alleen een paar muren en de voorgevel bleven staan. Die werden ook nog ingrijpend hoogwaardig gerenoveerd. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad bekroonde het project na de oplevering als 'de beste restauratie van 2011'.

De veertig woningen, sinds 1990 rijksmonument, werden in 1828 in opdracht van de gemeente door de aannemersfamilie Moele gebouwd als herhuisvesting voor de voormalige bewoners van de Rapenburgergracht en voor arbeiders van bierbrouwerij De Gekroonde Valk. De panden waren lange tijd in particulier eigendom. Toen ze eind jaren zeventig gerenoveerd moesten worden, kwamen ze in handen van de het Gemeentelijk Woningbedrijf, dat later opging in Ymere. Ymere zag meer in sloop en nieuwbouw, waarna De Key de panden de huizen voor 1 euro overnam en opknapte. Dat viel ook al niet gelukkig uit.

Vochtige omgeving
De renovatie waar het nu over gaat, kostte 15 miljoen euro en bezorgde De Key een verlies van 7,5 miljoen. Volgens gebiedsbeheerder Gerry van 't Wout van De Key was het beter geweest als de huizen waren gesloopt en in oude stijl herbouwd. Maar Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) was mordicus tegen historiserend bouwen.

En dus bleef de oude monumentale gevel aan de dijk staan. Iedere kenner weet volgens De Key dat het extreem moeilijk is een dijkwoning in zo'n vochtige omgeving te verbouwen.

Na de oplevering, in 2011, bleken de huizen vochtig. De Key sprak van 'tijdelijk bouwvocht'. Later ontdekte men dat een deel van de voorgevel lekte en in de winter werd de buitenmuur geïmpregneerd. In 2013 heeft De Key, toen de lekkages bleven, besloten een extra stuk buitenmuur achter de buitengevel te maken. Het water bleef.

Gelogen
Vervolgens bleken er 'kleinere' onvolkomenheden. De naden tussen de hardstenen trappen en de bakstenen lieten water door. De verlegde waterleiding bevroor en ging lekken. Verder moesten lekkages onder een natuurstenen plaat in de grond worden aangepakt. Ook bleek het stucwerk tegen de zijmuren lek, reden waarom het vervangen wordt door tegels. Ten slotte moeten de binnenmuren later nog worden geïmpregneerd.

Volgens Verschuren zijn De Key, en de aannemers er nog steeds niet helemaal uit. 'Wij krijgen brieven waarin ons wordt verteld welke onderzoeken en ingrepen volgen, maar een garantie dat het euvel definitief verholpen wordt, krijgen we niet.'

Ondertussen is de schade groot en hebben de bewoners door het binnendringende water kosten. Toch is Verschuren blij dat het contact is verbeterd. Ze waardeert dat De Key er nu rond voor uitkomt de problemen niet onder controle te hebben. 'Er wordt niet meer zo gelogen of om de hete brij heen gedraaid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden