Plus

De gentrificatie is aangekomen in de Eerste Oosterparkstraat

Verloren voelen de laatste oorspronkelijke bewoners van de Eerste Oosterparkstraat zich. Hun bruine kroeg is al weg en nu gaat de binnentuin ook verloren.

Nog even en deze panden gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwe woningen en winkels Beeld Eva Plevier
Nog even en deze panden gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwe woningen en winkelsBeeld Eva Plevier

Als ontheemde zielen zitten oorspronkelijke bewoners van de Oosterparkbuurt te borrelen in café Lokaal, vroeger de bruine kroeg Leentje, op de hoek van de Eerste Oosterparkstraat en de Wibautstraat. Een echt eigen plek hebben ze niet meer: koffiehuis de Viersprong is nu The Breakfast Club en de bruine buurtkroeg Engels heet inmiddels Bukowski.

De gentrificatie is aangekomen in de Eerste Oosterparkstraat als volgende halte na de Wibautstraat. De lelijke snelweg voelt nu bijna als centrum met het Volkshotel, studenten in de Parooltoren en de komende 'hipstersportschool' van Arie Boomsma in het Trouwgebouw.

Dönerboulevard
"We willen gewoon een bruine kroeg hier," zegt buurtbewoonster Jessica Anches (50). Maar café Lokaal serveert geen filterkoffie of een lel bier op een tafelkleedje, wel gezonde smoothies met gojibessen en kaneel.
De hippe tentjes zijn het begin van de verandering in de nu nogal achenebbisj straat, die loopt van de Weesperzijde tot het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

Ze luiden de vernieuwing in van de Eerste Oosterparkstraat die volgens Servaas van Schooten (62), eigenaar van de dierenwinkel, in 'erbarmelijke staat' verkeert. Hij wijst op een groenteboer met 'vers falafel' naast de grijze appartementencomplexen en een 'dönerboulevard'. "Belachelijk, vier van die vreetschuren naast elkaar, waar is dat voor nodig?"

Stadsdeel Oost wil hier verandering: een diverser winkelaanbod, bredere stoepen en fietspaden omdat er minder auto's rijden maar meer scooters, fietsers en voetgangers - 10.000 fietsers alleen al dagelijks in de Eerste Oosterparkstraat. De smalle stoepjes zijn moeilijk begaanbaar voor mensen die slecht ter been zijn en een herinrichting zal de straat aantrekkelijker maken.

Vintagewinkeltje
Daarbij hoort de sloop van een blok ruim honderd jaar oude panden en hun binnentuin. De bebouwing zal plaatsmaken voor een Albert Heijn met parkeerplaats, nieuwe winkels en huurwoningen.

Het buurtclubje in Lokaal ziet liever kleine ondernemers en creatievelingen. Een goeie viszaak, een leuke boekwinkel, een vintagewinkeltje, in plaats van een Primera.

De komst van nog een Albert Heijn is voor velen een raadsel. Verderop in de Wibautstraat zit straks al de grootste van de stad. Jessica Anches: "Het wordt steeds meer centrum hier, of wat zeg ik, dat is het al."

Replica's na sloop

De ruim honderd jaar oude panden tussen Oosterparkstraat 88 en 126 gaan tegen de vlakte en de binnentuin wordt gerooid. Straks staan er replica's van de originele gevels, met beneden winkels en boven 26 appartementen voor de vrije huursector en 13 in de sociale huur. Aan de achterkant komt een Albert Heijn en een parkeerplaats. Half november begint de sloop.

Gehard activist Ferry Colon (69) is mordicus tegen de sloop. "Die gevels zijn zo markant, die kun je niet slopen en om vervolgens puur nep te plaatsen," zegt hij. Het gaat volgens hem hier niet om de verbetering van de stad, maar om winstbejag. "De sociale huurder wordt de stad uitgeschopt."

De eigenaar, corporatie Stad­genoot, noemt als reden dat Amsterdam te veel sociale huurwoningen heeft, 'die meer kosten dan ze opleveren'. Kerntaak blijft het huisvesten van mensen die 'een steuntje in de rug nodig hebben'. De dure huurwoningen vindt Stadgenoot een grote verbetering.

Ferry Colon staat voor een handjevol buurtbewoners, en de krakers van de leegstaande panden. Andere buurtbewoners begrijpen de plannen wel. René Schipper (60), die vanaf zijn balkon uitkijkt op de binnentuin met ruim zeventig bomen: "Het is onontkoombaar. Ik kijk al zeventien jaar tegen die krotten aan. Straks vallen de stenen van die panden op je kop. Ja, het is zonde, maar wat is het alternatief?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden