Opinie

'De gemeente slaat door in bestrijding gedwongen prostitutie'

De gemeente Amsterdam strijdt tegen gedwongen prostitutie, uitbuiting en de afhankelijkheid van prostituees van verhuurders, maar daarin slaat de gemeente te ver door, zegt Klaas de Weerd, voorzitter van het Samenwerkend Overleg Raamexploitanten.

De Wallen. Beeld Marc Driessen
De Wallen.Beeld Marc Driessen

De strijd van de gemeente tegen gedwongen prostitutie is een nobele strijd die wordt gesteund door de Samenwerkend Overleg Raamexploitanten (SOR) naast zich.

En toch trekken we aan de bel: de gemeente Amsterdam slaat door.

Leden van de SOR hanteren al jaren gedragsregels die onlangs zijn omarmd en omgezet in wetgeving, bindend voor de exploitanten van alle ongeveer 350 ramen in de stad. De verhuurder van de ramen dient een bedrijfs- en een hygiëneplan te hebben en hij moet toezicht houden om uitbuiting en gedwongen prostitutie tegen te gaan.

Hiertoe houdt hij intakes en vervolggesprekken met prostituees, loopt hij veel op straat om te observeren en legt hij dit alles vast in journaals. Niet vrijblijvend: de journaals zijn inzichtelijk voor de toezichthouders van zowel politie als gemeente.

Wie de vergunningseisen overtreedt, komt daar niet mee weg. Sancties kunnen oplopen van een bestuurlijke boete en korte sluiting tot definitief sluiten van ramen.

Tot zover staat de SOR achter de stad. Sterker nog: we voelen ons medevormgever van deze strenge doch noodzakelijke regels, alles om vrouwen in deze sector te beschermen.

Absurd
Waar slaat de gemeente dan door? Een voorbeeld. Bij een dame achter een raam is, geheel tegen de afspraken met de raamexploitant, een tepel te zien onder haar doorzichtige kleding. Het mag absurd klinken, maar daarvoor houdt de gemeente niet de dame zelf, maar de raamexploitant verantwoordelijk. Net als wanneer de sekswerker geen schone handdoeken of condooms gebruikt. Haar gedrag, vaak niet eens zichtbaar voor de verhuurder van het raam, leidt juist bij hém tot boetes. En wie weet wat nog meer.

De stad ziet de prostituees graag als zelfstandige onderneemsters: krachtige vrouwen die kiezen voor hun eigen vak en levensstijl. En de prostituees zelf willen behandeld worden als volwaardige burgers met rechten en plichten. Voor de SOR is de optelsom simpel: stel de prostituee verantwoordelijk voor haar gedrag. Laat politie en handhaving hén op de bon slingeren voor elke tepel die zichtbaar is of elke hergebruikte handdoek. De politie van de stad is toch ook niet verantwoordelijk voor elke fietser die ongezien door rood rijdt?

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie achter te laten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden