PlusAnalyse

De gemeente bijt van zich af in de strijd tegen drukte

Na een weifelend begin laat het gemeentebestuur meer en meer de tanden zien in de strijd tegen drukte. De stop op toeristenwinkels is nu de volgende maatregel om overlast te beperken.

Drukte in de Kalverstraat. Beeld anp
Drukte in de Kalverstraat.Beeld anp

Het is alweer bijna een jaar geleden dat burgemeester Eberhard van der Laan in de Stadsschouwburg aankondigde dat de gemeente drastische maatregelen zou nemen tegen de drukte en het massatoerisme. "Want het is een paar minuten voor twaalf," zei hij. Sindsdien is er inderdaad een hoop gebeurd.

De handhaving in de binnenstad is opgevoerd, illegale hotels zijn gesloten, de bierfiets verdwijnt uit het centrum, toeristen gaan meer belasting betalen, er mogen geen hotels meer worden gebouwd en nu roept Amsterdam een halt toe aan de toeristische winkeltjes.

Het heeft even geduurd voordat het gemeentebestuur op stoom kwam, maar inmiddels zit de vaart erin.

De aanpak van de drukte en het massatoerisme valt grofweg uiteen in drie fases. In eerste instantie moest worden erkend dat het in delen van Amsterdam te druk is. Dat heeft even geduurd.

Vooral D66 en VVD benadrukten dat toerisme vooral goed is voor de economie. Dat was nog in de tijd dat drukte, in de woorden van D66-wethouder Abdeluheb Choho 'een perceptie' was en dat de liberale partijen in weerwil van het sentiment in de binnenstad, vrolijk werkten aan een voorstel om de openingstijden van winkels te verruimen tot in de late uurtjes.

Onderschat
In december 2016 concludeerde de Rekenkamer Amsterdam niet voor niets dat de gemeente de drukte heeft onderschat.

In de tweede fase kwamen de eerste, aftastende maatregelen: een lichte variant van een hotelstop, een poging om de bierfiets te verbieden in het centrum, experimenten met muziek op drukke plekken en een overeenkomst met Airbnb.

Het waren geen maatregelen die Amsterdammers het gevoel gaven dat het gemeentebestuur er bovenop zat. De hotelstop kende te veel uitzonderingen, de deal met Airbnb was boterzacht, de rechter zette een streep door het bierfietsverbod.

Burgers roerden zich; ze schreven brieven aan de burgemeester en aan Het Parool, ze spraken de gemeenteraad toe. De discussie werd grimmiger, omdat binnenstadbewoners het idee hadden dat de gemeente geen oor had voor hun klachten.

De speech van de burgemeester was een kantelpunt; hij erkende de klachten van de Amsterdammers. De drukte was geen perceptie meer, maar werkelijkheid.

Het afgelopen jaar heeft zo ongeveer elke wethouder binnen zijn portefeuille gekeken welke maatregelen mogelijk zijn tegen drukte. En zo langzamerhand begint het beeld te kantelen, het gemeentebestuur gaat de strijd aan.

Wethouder Kajsa Ollongren neemt een volgende, forse stap, door nieuwe toeristenwinkels te verbieden in de binnenstad. Ze trekt een streep: geen winkel meer erbij. Dat dit kan leiden tot rechtszaken, neemt ze voor lief.

Discussie over Schiphol
De maatregelen van de gemeente richten zich vooral op de overlast van het toerisme: de monocultuur van toeristenwinkels en zoetigheid, te grote groepen in de stad, illegale hotels die Amsterdammers de stad uit drijven, dronken Britten op de bierfiets.

Het indammen van toerisme zou een volgende stap zijn, al ligt dat niet in de bevoegdheden van Amsterdam. Daarvoor moeten we bijvoorbeeld bij Schiphol zijn, waar dagelijks duizenden toeristen landen met een budgetvlucht.

In de discussie over verdere groei sorteert Schiphol voor op uitbreiding. Dit debat gaat over veiligheid, milieu en geluidsoverlast. Belangrijke punten, maar voor Amsterdam zou het fijn zijn als ook de drukte in de stad wordt meegewogen.

Lees verder: Amsterdamse binnenstad op slot voor toeristenwinkels

Ollongren over de maatregel: 'Kaaswinkel die zich richt op de buurt is nog wel welkom'

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden