De Gelder wellicht ook moordenaar 73-jarige vrouw

DENDERMONDE - Kim de Gelder, de dader van het bloedbad in dagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, is nu ook de hoofdverdachte in de moord op de 73-jarige Elza Van Raemdonk uit Beveren. Deze vrouw werd op 16 januari met messteken om het leven gebracht in de slaapkamer van haar boerderij. Haar man, die al die tijd de hoofdverdachte was, bracht op het moment van de feiten een bezoek aan zijn buren.

In het Oost-Vlaamse Beveren werd op 16 januari in een woning aan de Galgstraat het lichaam van een 73-jarige vrouw aangetroffen. De vrouw werd om het leven gebracht met messteken. Roofmoord werd uitgesloten, want er was niets gestolen uit de woning. Na een tip van een buurtgenoot die iemand had zien wegrijden op een fiets, zouden er DNA-sporen van De Gelder gevonden te zijn. De echtgenoot van de vrouw was op het moment van de moord bij de buren. Hij werd urenlang ondervraagd als getuige, maar dat leverde niets op.

Het parket van Dendermonde stond voor een raadsel, maar procureur des Konings Du Four bevestigt nu dat de speurders sterke aanwijzingen hebben dat Kim de Gelder de feiten heeft gepleegd. "We kunnen niet zeggen welke aanwijzingen, maar ze zijn meer dan voldoende duidelijk."

Of er DNA-materiaal van Kim de Gelder op het slachtoffer of op het mes gevonden zijn, kan het parket niet bevestigen. Kim De Gelder heeft voor het eerst tegen de politie gesproken, maar hij heeft geen verklaring afgelegd over de feiten in Dendermonde.

In de rugzak werden ook de adressen van nog twee andere kinderdagverblijven gevonden. "Het gaat om Zonneschijn in Sas-Dendermonde en Peuterland in de Blauwe Steenstraat", aldus De Four. "We geven de namen vrij om paniek te vermijden maar vragen dat de pers de privacy van de betrokkenen respecteert. De verdachte had opgeschreven waar hij naartoe ging, maar het ging niet om een kaart."

"Het klopt zeker niet dat hij opgeschreven had hoeveel mensen er aanwezig waren en hoeveel slachtoffers hij wou maken. Er zijn geen aanwijzingen dat hij van plan was 75 mensen te doden. Of hij dezelfde dag nog wou toeslaan is niet duidelijk. Op het moment van zijn arrestatie was hij zeker niet geschminkt. Er zat wel schmink in zijn rugzak", besluit Du Four.

Er is ook een pro deo advocaat aangesteld, Jaak Haentjens uit Lokeren. Bij zijn eerste verhoor door de politie, vrijdagmiddag in het geval van De Gelder, moest volgens de Belgische wet geen advocaat zijn. Bij zijn voorleiding voor de onderzoeksrechter wordt de verdachte wel gevraagd of hij zich wil laten bijstaan door een raadsman. Omdat De Gelder in alle toonaarden zwijgt, heeft hij ook geen advocaat opgegeven.

Daardoor moesten het bureau voor juridische bijstand (voorheen het Pro-Deobureau) en de stafhouder van de balie op zoek naar een advocaat om aan de verdachte toe te wijzen. In de zaak van Kim De Gelder werd gezocht naar een raadsman met de nodige ervaring. De verdachte zelf of zijn familie kunnen later wel nog beslissen om een andere advocaat aan te stellen. (Bron: www.hln.be)

undefined

Kim de Gelder, verdachte van het bloedbad in Dendermonde, heeft waarschijnlijk ook de moord op de 73-jarige Elza van Raemdonk op zijn geweten. Foto: HLN Beeld
Kim de Gelder, verdachte van het bloedbad in Dendermonde, heeft waarschijnlijk ook de moord op de 73-jarige Elza van Raemdonk op zijn geweten. Foto: HLN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden