'De Gelder richtte bewust bloedbad aan op kinderdagverblijf'

Kim de Gelder was doelbewust en goed voorbereid, toen hij in januari 2009 een bloedbad aanrichtte op het kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Vlaamse Dendermonde. Dat stelde de openbaar aanklager vrijdagmiddag aan het begin van de inhoudelijke behandeling van het proces in zijn akte van beschuldiging. De aanklager had ongeveer 2 uur nodig om de tekst voor te lezen.

Archieffoto Beeld EPA
ArchieffotoBeeld EPA

De Gelder overlegde enkele keren met zijn advocaat tijdens het relaas van het Openbaar Ministerie. Hij luisterde verder rustig naar de aanklager. Aan het begin van de zitting vroeg de voorzitter van de rechtbank naar de naam en geboortedatum van de verdachte. De Gelder dacht lang na over de datum.

De Gelder wordt ten laste gelegd dat hij op 23 januari 2009 twee baby's van nog geen jaar jaar oud en een 54-jarige leidster doodde. Hij verwondde nog eens tientallen kinderen en leidsters. De inmiddels 24-jarige jongeman bekende ook eerder een 72-jarige vrouw te hebben vermoord.

Vooraan in de zittingszaal staat een glazen kist met daarin bewijsstukken. Zo liggen daar onder meer de kleding die De Gelder droeg tijdens de bewuste dag, de messen die hij gebruikte en het kogelwerend vest dat hij aanhad. Ook de zwarte mountainbike waarop hij naar het kinderdagverblijf fietste, staat in de zaal.

Zware misdrijven zoals moord en doodslag komen in België voor een jury, het zogenoemde hof van assisen. Dinsdag werd die samengesteld. De jury telt 12 leden (acht mannen en vier vrouwen) en zes plaatsvervangers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden