De Gelder bekent moord

De Gelder zoiu lijden aan geheugenverlies als gevolg van een psychiatrische aandoening. Foto EPA/Kristof van Accom Beeld
De Gelder zoiu lijden aan geheugenverlies als gevolg van een psychiatrische aandoening. Foto EPA/Kristof van Accom

DENDERMONDE - Kim de Gelder, de twintigjarige verdachte van de moordpartij in een crèche in Dendermonde, heeft bekend ook een bejaarde vrouw te hebben vermoord. De Gelder werd eind januari, direct na de steekpartij in Dendermonde waarbij drie doden vielen, verdacht van de moord op een 73-jarige vrouw in het nabijgelegen Vrasene, een week eerder.

Maar de jonge verdachte, die zou lijden aan geheugenverlies als gevolg van een mogelijke psychiatrische aandoening, ontkende de gepensioneerde boerin Elza van Raemdonck om het leven te hebben gebracht. Vorige week echter herinnerde hij zich in een ondervragingssessie met een gerechtspsychiater wel in de buurt van het huis van Van Raemdonck te zijn geweest.

Of hij slechts 'op bezoek' was geweest of dat hij de vrouw had gedood, wist De Gelder niet. Gisteravond kwam bij een volgend verhoor de herinnering wél boven en bekende De Gelder volgens zijn advocaat de moord.

De toerekeningsvatbaarheid van De Gelder is nog niet vastgesteld. Psychiaters die hem hebben onderzocht, komen tot uiteenlopende conclusies. Zijn advocaat Jaak Haentjens verlangt een grondig vervolgonderzoek naar de mogelijkheid dat de verdachte feiten verdringt. ''Dat hij een zware depressie had en stemmen hoorde, daar kan niet zomaar aan voorbijgegaan worden.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden