PlusColumn

De geheime dienst van Iran kan hier doen en laten wat hij wil

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Al die zaken die door sommigen als immoreel worden ­beschouwd, werken goed.

Het voeren van oorlog.

Het bouwen van een muur.

Het vermoorden van vijanden.

Ook martelen werkt.

Het is walgelijk, maar het is niet anders.

Als ik tien man moet doodschieten om mijn kleinkinderen te redden, doe ik dat.

"En als je er honderd kinderen voor moet doodschieten? Of je moet er een dorp voor uitmoorden? Of een stad bombarderen?"

Als ik daarmee het leven van mijn kind en kleinkinderen kan sparen, hoef ik niet lang na te denken. Mijn geweten past zich aan aan familie­omstandigheden. Zit in m'n dna.

Sta ik aan de goede kant, dan krijg ik daar geen straf voor.

Wie aan de verkeerde kant staat, heeft verloren. Hem wacht terecht de zwaarste straf. Sta je aan de goede kant, dan kan het je trouwens jaren later gebeuren, dat je alsnog een schoft blijkt.

De mannen die hier door Iraniërs zijn vermoord, blijken ook geen lieve jongens te zijn geweest. Ze voerden aanslagen uit waarbij vele, vele doden zijn gevallen.

Toch mag de geheime dienst van Iran ze niet hier in Nederland liquideren. De redenen daarvoor zijn logisch en bekend. De belangrijkste lijkt mij dat Iran hier niets te zoeken heeft. En moet hiervoor worden gestraft.

We leggen sancties op.

Iran kijkt op ons neer. Ze behandelen ons alsof we blij mogen zijn dat ze ons niet in z'n geheel in hun mond stoppen en meteen doorslikken. Zo worden we ook behandeld door Rusland. Door eigenlijk alle andere landen, tenzij die kleiner zijn dan wij.

Daarom zullen sancties ook geen indruk maken.

De sancties die wij opleggen zijn broodkruimels die we de krokodil onthouden.

Wij hebben namelijk Iran nodig. Willen we overleven dan moeten we handel drijven en Iran heeft de centjes die in onze zakken terecht moeten komen.

Kortom: de geheime dienst van Iran kan hier doen en laten wat hij wil.

Nog meer moorden? Leuk vinden we het niet, dus jongens, doe het zo 'goed' mogelijk als je ons een dienst wil bewijzen. We kunnen alleen diplomatiek kwaad zijn, wat feitelijk niks betekent.

Is er niets wat helpt? Kunnen we nergens enige macht mee uitoefenen?

Het hinderlijk kritisch volgen, waar van onwaar onderscheiden, misdaden naar buiten brengen, het regime ook bespotten, blijven de beste methoden waarvan je moet hopen dat ze mettertijd succes zullen hebben.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden