Cannes 2014

De gedachten gingen even naar Philip Seymour Hoffman

In David Cronenbergs 'Maps to the stars' wordt Hollywood op de hak genomen, in Bennett Millers worstelfilm 'Foxcather' wordt heel goed geacteerd.

Jan Pieter Ekker
David Cronenberg, Julianne Moore en John Cusack. Beeld epa
David Cronenberg, Julianne Moore en John Cusack.Beeld epa

Op het festival van Cannes was maandagavond de wereldpremière van de geslaagde Hollywoodsatire 'Maps to the stars' van de Canadese regisseur David Cronenberg. Daarin speelt Julianne Moore Havana Segrand, een actrice-op-haar-retour die er alles, maar dan ook werkelijk alles voor over heeft om de hoofdrol te spelen in een remake van de film waarin haar tragisch aan haar einde gekomen moeder de hoofdrol speelde.

Onconventionele sterrentherapeut
Havana, die scheepsladingen pillen inneemt om haar neuroses enigszins onder controle te houden, wordt omringd door egocentrische ijdeltuiten, onder wie een onverschillige taxichauffeur die liever acteur en scenarioschrijver zou zijn (Robert Pattinson) en een personal assistant met een lijf vol brandwonden. Haar onzekerheden deelt Havana met een onconventionele sterrentherapeut met een eigen tv-show (John Cusack).

'En toch doe je de film tekort als de je 'm alleen als aanval op Hollywood ziet,' meent Cronenberg. 'Het verhaal had evengoed op Wall Street kunnen spelen, in Washington of Silicon Valley. Daar tref je een zelfde mate van wanhoop, hebzucht, ambitie en angst aan. Deze mensen vechten wanhopig voor hun bestaan; ze zijn doodsbang om levende doden te worden. Daar komt hun verkramptheid en wreedheid vandaan.'

Excentrieke multimiljonair
Op de persconferentie van 'Fox­catcher', een fraaie Griekse tragedie van Bennett Miller ('Capote', 'Moneyball') over de geruchtmakende moord van op een Amerikaanse worstel­legende, ging het eveneens over acteren. Over het formidabele acteren van Steve Carell met name, de Amerikaans acteur en komiek die naam maakte in 'The Daily Show'. In 'Fox­catcher' is Carell te zien als John du Pont, een excentrieke multimiljonair die een worstelteam onder zijn hoede neemt.

Met noodlottige gevolgen. Toen hem werd gevraagd hoe hij het toch voor elkaar krijgt dat zijn acteurs volledig verdwijnen in hun personages - onder wie de zo treurig aan zijn einde gekomen Capote-vertolker Philip Seymour Hoffman -, raakte Miller geëmotioneerd. 'Het is een ongelooflijke ervaring om met zulke getalenteerde acteurs te werken; acteurs die bereid zijn hun ziel en zaligheid te geven en alles te riskeren. Daar ben ik ze rest van mijn leven dankbaar voor.'

'Maps to the Stars' en 'Foxcatcher' worden later dit jaar in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden