Plus

De gedachte achter Circus Elleboog blijft online bestaan

Circus Elleboog was bijna zeventig jaar een begrip in Amsterdam. Voortaan kunnen kinderen alleen nog online terecht voor de circuslessen.

De online lessen moeten kinderen onder andere stimuleren om meer te bewegen Beeld Jean-Pierre Jans
De online lessen moeten kinderen onder andere stimuleren om meer te bewegenBeeld Jean-Pierre Jans

Een groene eenwieler, jongleerballen en wat ringen liggen nog in het kantoorpand van Circus Elleboog in Westpoort. Meer is niet over van het circus dat in 1949 in De Pijp werd opgericht door 'tante Ied'.

Vorige week is het overgrote deel van de inboedel geveild. Elleboog wil verder als digitaal platform waarop kinderen worden geactiveerd zelf aan de slag te gaan.

Clubhuis voor kinderen
Het circus moet noodgedwongen deze stap zetten. Al jaren is de organisatie afhankelijk van gemeentesubsidie en die wordt nu stopgezet. Op eigen kracht kan ze niet verder. Leden betalen slechts een minimale bijdrage, zo was dat bij de oprichting bedacht.

Na de Tweede Wereldoorlog moest het circus kinderen die op straat hingen een toekomst en positieve tijdsbesteding geven. Het werd een soort clubhuis voor kinderen uit De Pijp: destijds een doorslaand succes, algauw had Elleboog duizenden leden.

Subsidie
Gaandeweg nam dat succes af. Elleboog had moeite het hoofd boven water te houden. "Als je vroeger zei dat je op circusles zat, was dat best hip. De populariteit van het circus is de afgelopen zeventig jaar gewoon gedaald," zegt bestuurslid Arvid Buit (33).

Hij werd in 2016 bij het circus gehaald toen bekend was geworden dat de gemeente de subsidie wilde stopzetten. "Ik heb bepaalde dingen hier met verbazing aangezien. Ook heel veel mooie dingen, maar het was een geldverslindende machine. Er moest altijd een derde tot twee derde aan subsidie bij. Moet je eens kijken hoeveel miljoenen daar in zeventig jaar zijn ingepompt. Het was een totaal disfunctionele organisatie geworden."

Filmpje
Daarom slaat de organisatie nu een nieuwe weg in, online. Via www.kijkeenswatikkan.nl zijn honderd series van zes filmpjes met oefeningen van een artiest te zien, bijvoorbeeld van een bekende goochelaar. De bedoeling is dat kinderen de opdrachten thuis uitvoeren en opsturen naar Circus Elleboog. Pas na het correct uitvoeren, kun je door naar een volgend niveau.

Buit: "Het eerste filmpje gaat over de artiest. Wie is dat en hoe heeft hij zijn talent ontwikkeld? Daarop volgen vijf niveaus. Niveau een is een oefening die een kind van vier tot zes moet kunnen. Op niveau vijf is het de bedoeling dat de opdracht zo moeilijk is dat je denkt: potverdorie, ik heb de smaak te pakken. Als je dat niveau beheerst, nodigen wij je uit voor een proefles bij een van onze partners die nog wel fysieke circuslessen aanbieden."

Bedrijfsgeld
De gedachte waarmee het circus ooit is opgericht, is in deze nieuwe vorm nog sterk aanwezig volgens Buit. Namelijk: kinderen een alternatief bieden.

"Vroeger was het probleem dat kinderen op straat hingen, nu is het grootste probleem dat ze niet bewegen en online leven. Dat betekent ook dat je ze daar moet bereiken. Als ik op straat ga staan in een clownspak komen ze niet. Dus hebben we een digitaal platform bedacht waarbij we ze uitnodigen om juist weer fysiek te gaan bewegen."

Om naamsbekendheid te krijgen hoopt het circus dat bedrijven geld willen stoppen in het initiatief. De bedoeling is dat de filmpjes een jaar lang cadeau gedaan worden aan alle basisschoolkinderen in Nederland. "Dat zijn 1,4 miljoen kinderen. Dan is het idee geïntegreerd en kunnen we hopelijk als stichting blijven draaien."

Lees ook de column van Patrick Meershoek: Een laatste applaus voor Circus Elleboog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden