PlusTheaterrecensie

De gebroeders Leeuwenhart: een groots avontuur

Met zijn ironische oogopslag lijkt Rick Paul van Mulligen niet echt de gedroomde Jonatan, dappere held-uit-één-stuk uit Astrid Lindgrens klassieker De gebroeders Leeuwenhart. Maar in de regie van Casper Vandeputte maakt dat niets uit. 

Teun Luijkx, die de doodzieke Karel (Kruimel) speelt, met Viktor Griffioen.Beeld Bowie Verschuuren

Meer dan een heroïsch sprookje over twee broers die het in een fantasywereld opnemen tegen een tiran, is deze toneelbewerking de laatste verkleedpartij van een doodziek jongetje.

Kruimel (Teun Luijkx) ligt in bed en wordt niet meer beter. Om hem te troosten neemt zijn broer Jonatan hem mee op een groots avontuur in Nangijala, land van sprookjes en kampvuren. De brand waaruit hij Kruimel redt (tevens katalysator van het verhaal) is niet echt, blijkt uit zijn onderonsje met hun moeder – dit is toneel tussen de schuifdeuren.

Wat volgt, is een in razende vaart verteld avontuur waarbij de acteurs energiek van rol wisselen en alledaagse voorwerpen de opgeroepen werkelijkheid effectief verbeelden. Een kleerhanger wordt een pijl-en-boog, een haastig afgescheurde mouw een wegwiekende duif.

Alles voltrekt zich rond een reusachtig bed dat steeds verder onttakeld raakt. Dat Kruimel nu en dan hoest, verraadt dat hij niet écht in het paradijselijke Nangijala is, maar nog steeds in bed ligt. Luijkx zet hem schitterend neer: een bang jochie dat dankzij zijn heldhaftige broer zijn angsten overwint. Ondertussen verliest Van Mulligens Jonatan zijn zieke broertje geen moment uit het oog.

In deze wervelende voorstelling, die goeddeels drijft op spanning en humor, is het Jonatans zorgzaamheid die ontroert. Uiteindelijk is De gebroeders Leeuwenhart een verhaal over broertjesliefde en de troostende kracht van de verbeelding.

Slechts één verzoek van deze Lindgrenadept: soms moet je iets gevaarlijks doen, ‘omdat je anders geen mens bent, maar een niks’, zegt de toneel-Jonatan. Beste bewerkers, mag die ‘niks’ alsjeblieft ‘een lor’ zijn, zoals in het boek? Dan is deze theaterversie perfect.

Toneel (8+) De gebroeders Leeuwenhart

Door NTJong

Gezien 19/10 Theater aan ’t Spui, Den Haag

Te zien 24/10 De Meervaart, 8, 9, 10, 15/11 De Krakeling, 23/11 Schouwburg Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden