De Frisse Kater ruimt alles op, behalve kots

Na een feestje is het allesbehalve leuk om 's morgens met een bonkend hoofd de rotzooi op te moeten ruimen. Het studentenbedrijf Frisse Kater, een initiatief van Amsterdammer Tugrul Cirakoglu (24), ruimt de troep op en maakt een ontbijtje.

Sabine de Lucht
null Beeld anp
Beeld anp

Wie aanneemt dat het bedrijf alle viezigheden zoals kots opruimt, zal van een koude kermis thuis komen. Cirakoglu: 'Al in de eerste paar dagen kreeg ik gore verzoeken. Mijn bedrijf is geen reiningsdienst. Ik maak al voor een laag bedrag schoon en sommige studenten proberen daar misbruik van te maken.' Op de site staat nu een duidelijk overzicht van wat Frisse Kater wel en niet schoonmaakt.

Wel geeft de afgestudeerde managementstudent aan dat 'grondige reiniging' in de toekomst misschien mogelijk is. 'Als het bedrijf een beetje loopt wil ik wel met extra toeslagen werken, maar voor nu houd ik het bij algemene schoonmaakklussen en het verzorgen van een ontbijtje.' Zijn schoonmaakservice kost voorlopig vijftien euro per persoon.

Onbevreesd is de oud-student niet. Toen Cirakoglu tijdens het folders uitdelen langs ramen van studentenhuizen liep, zag hij soms ongeloofelijk gore situaties. 'Alles was ranzig, zelfs de portieken. Verschrikt dacht ik; oh mijn god, waar ben ik in vredesnaam aan begonnen?'

Idee uit Amerika
Het initiatief is afgeleid van het Amerikaanse 'Hangover Helpers' waar de werknemers van het bedrijf de troep opruimden na heftige feesten en een burrito en een koud flesje Gatorade meebrachten voor het verzachten van de kater. Via het internet stuitte Cirakoglu op het idee. Om dit concept wat Nederlandser te maken verving hij de burrito met een tosti en de Gatorade met een fruitsapje.

Cirakoglu begon Frisse Kater toen hij geen baan kon vinden na zijn afstuderen. Aankomende week heeft de ondernemer zijn eerste twee 'serieuze' afspraken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden