Plus

'De formatie gaat door en de knop moet om'

Na een weekje vakantie pakken de onderhandelaars bij de formatie, die woensdag verdergaat, niet meteen de 'allermoeilijkste onderwerpen' aan.

Tobias den Hartog en Hanneke Keultjes
(VLNR) Alexander Pechtold (D66), Wouter Koolmees (D66), Jesse Klaver (Groenlinks) Kathalijne Buitenweg (Groenlinks) na afloop van eerdere formatiegesprekken met informateur Edith Schippers. Beeld ANP
(VLNR) Alexander Pechtold (D66), Wouter Koolmees (D66), Jesse Klaver (Groenlinks) Kathalijne Buitenweg (Groenlinks) na afloop van eerdere formatiegesprekken met informateur Edith Schippers.Beeld ANP

Zo was het al gepland, maar met de onverwachte dood van de moeder van GroenLinksleider Jesse Klaver komt dat als geroepen.

"De formatie gaat door en de knop moet om," stelt een ingewijde tegelijkertijd. De onderhandelingen zouden gisteren weer worden hervat, maar werden met een dag uitgesteld nadat de moeder van Klaver was overleden.

De zes onderhandelaars van VVD, CDA en D66, die daarover al voor de officiële mededeling van informateur Edith Schippers van afgelopen vrijdag werden geïnformeerd, stuurden gezamenlijk een steunbetuiging. De uitvaart was gisteren; vandaag zit de GroenLinks-leider weer aan tafel.

Normaal gesproken zouden de partijen al 's ochtends bij elkaar komen, maar om Klaver wat meer tijd te gunnen is voor een middag- en avondsessie gekozen. "Het heeft ongetwijfeld een impact op de onderhandelingen," stelt een ingewijde.

In de Stadhouderskamer zal volgens betrokkenen eerst worden stilgestaan bij de droeve gebeurtenis. Sinds Klaver op 12 april tijdens de onderhandelingen het nieuws kreeg dat zijn moeder met spoed was opgenomen in het ziekenhuis, leefden de medeonderhandelaars met hem mee.

Persoonlijke omstandigheden
Persoonlijke omstandigheden overstijgen in Den Haag doorgaans de partijpolitiek. Toen oud-PvdA-leider Diederik Samsom in scheiding lag, ging D66-leider Alexander Pechtold langs bij zijn werkkamer om te informeren hoe het met hem ging.

Toen voormalig-D66-partijleider Els Borst werd vermoord, kwamen de eerste condoleances van SGP-voorman Kees van der Staaij - toch niet bepaald fan van de minister die verantwoordelijk was voor de invoering van de euthanasiewet.

Tegelijkertijd wordt door betrokkenen benadrukt dat meeleven rond privéomstandigheden los staat van de politieke inhoud. Toen Klavers moeder in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis lag, liet hij dat bij de anderen aan tafel zo min mogelijk van merken.

Donderdag, als er wel 's ochtends en 's middags wordt gesproken, staat VVD'er Halbe Zijlstra er in de middag alleen voor. Premier Mark Rutte heeft dan verplichtingen vanwege de dodenherdenking.

Lees hier alles over de formatie

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden