PlusTheaterrecensie

De flauwe woordspelingen van Jack Wouterse en Arjan Ederveen

Zin, het derde stuk van het duo Jack Wouterse en Arjan Ederveen, had interessant theater kunnen zijn, als niet telkens de lollige weg was gekozen.

Gerardjan Rijnders, de regisseur van Zin, kreeg het script van Ederveen niet naar een hoger plan.  Beeld Amaury Miller
Gerardjan Rijnders, de regisseur van Zin, kreeg het script van Ederveen niet naar een hoger plan.Beeld Amaury Miller

Bodil de la Grave heet de succesvolle schrijfster van keukenmeiden­romans. Haar secretaresse noemt haar liefdevol Bo en vindt haar een fee. Febo dus. Zin, de derde voorstelling van het duo Jack Wouterse en Arjan Ederveen, grossiert in flauwe woordspelingen. Ederveen, die het script schreef, lijkt moeite te hebben zijn darlings te killen. Hij laat de personages doordenderen in dialogen die zelden een prikkelende gedachte bevatten, wel veel gezwets.

Daardoor komt de overkoepelende thematiek niet goed uit de verf. Over de zin van het leven moet het gaan. Of zin ín het leven als de houdbaarheidsdatum nadert. Interessant theater had het kunnen zijn, als niet telkens de lollige weg was gekozen.

Naïve goedzak

Dat geldt niet alleen voor het verhaal van schrijfster en secretaresse, maar ook voor de personages waarmee de voorstelling opent: twee tv-koks op leeftijd die speculeren over de uitslag van een darmonderzoek en filosoferen over de beste dood (bevriezen in een wintertuin versus een meteorietinslag). Ederveen is de gewiekste van het tweetal, Wouterse de wat naïeve goedzak die moeite heeft met de autocue (‘mag het lettertje wat groter?’).

Die rolverdeling wordt doorgetrokken in de vrouwelijke personages, waarbij Ederveens secretaresse degene is met de dubbele agenda, terwijl Wouterses schrijfster, zwelgend in eigenwaan, zich nergens van bewust lijkt. Het was spannender geweest als de rollen hier waren gespiegeld.

Overschreeuwd met grappen

Dat regisseur Gerardjan Rijnders er niet in geslaagd is de verhaallijnen naar een hoger plan te tillen, ligt vooral aan het script. Wat tragisch had kunnen zijn – personages die worstelen met hun sterfelijkheid – raakt niet, doordat emoties worden overschreeuwd met grappen.

‘Het gaat niet om leuk, het gaat om góed!’ werpt tv-kok Ederveen zijn collega voor de voeten. Ja! denk je – maar deze voorstelling dan?

Zin

Door Jack Wouterse en Arjan Ederveen
Gezien 4/10, de Meervaart
Te zien 24/10, Schouwburg Amstelveen, 3-7/12, Kleine Komedie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden