Lijstje

De fijnste bierterrassen buiten de Ring

Bierspecialist Rick Kempen gidst ons deze zomer langs bierterrassen in en rondom de stad. Voor deze editie pakt hij de fiets en bezoekt hij de hidden gems in de rafelrandjes.

Rick Kempen
Surrealistische schoonheid vindt je in het Proeflokaal 't Nieuwe Diep. Beeld Jesper Boot
Surrealistische schoonheid vindt je in het Proeflokaal 't Nieuwe Diep.Beeld Jesper Boot

Hoewel de naam anders doet vermoeden is Hotel Buiten (Th. J. Lammerslaan 3) geen hotel maar een heerlijke pleisterplaats aan de Sloterplas: het wekt de indruk uit gejutte materialen te zijn opgebouwd.

Riant uitzicht over het park, het nabijgelegen strandje en de plas, met twee terrasniveaus die meer dan genoeg zonplezier ­bieden (en schaduw voor wie dat wil). De bierselectie is puik en merendeels lokaal: hoofdbrouwer Gulpener ­bevindt zich in het goede gezelschap van onder andere Lowlander, De Zeven Deugden en Two Chefs.

Met afstand de grootste selectie, en niet alleen van ­lokale brouwerijen: Bret (Orlyplein 76 bij station Sloterdijk) serveert meer dan veertig bieren. Voor de ervaren fijnproever en de beginnende bierliefhebber is er genoeg om van te genieten.

Bret: voor meer dan veertig bieren. Beeld Charlotte Odijk
Bret: voor meer dan veertig bieren.Beeld Charlotte Odijk

De 'duurzaam ondernemen'-ambiance is tegelijkertijd grootstedelijk: kantoorkolossen en overal ­treinen maken dat je je in een daktuin voelt. Bier aan tafel wordt hier heel serieus genomen met goed advies welk bier bij welk gerecht past (en ­omgekeerd); ook worden sommige gerechten met bier bereid. En dan is daar dat heerlijke terras.

De Proefzaak (Hullenbergweg 6) is een onvermoede plek in de Bijlmer tussen grote, grijze, kantoorgebouwen. Er is een prettig terras dat verbonden is aan het Kleiklooster en Brouwerij Kleiburg - je kunt de brouwketels achter een glazen wand bewonderen.

In de nabijgelegen Bijlmerflat Kleiburg vestigde zich onder andere een kloostergemeenschap, gewijd aan een spiritueel en gastvrij leven: in het proeflokaal komen mensen samen rond bier en eten. In hun eigen woorden klinkt het toch het mooist: 'Goed kloosterbier maakt het leven mooier, net als aandacht voor elkaar'.

Technisch gezien geen buitengebied, want binnen de Ring, maar vanwege de surrealistische schoonheid toch hier opgenomen: Proeflokaal 't Nieuwe Diep (Flevopark 13a).

De Proefzaak heeft een prettig terras tussen grijze kantoorgebouwen. Beeld Jesper Boot
De Proefzaak heeft een prettig terras tussen grijze kantoorgebouwen.Beeld Jesper Boot

Hier geen lokale bierhelden, maar een handvol Tsjechische en Duitse bieren met eeuwigheidswaarde die je verder in Nederland eigenlijk ­nergens tegenkomt. Het terras ligt rondom dit oude ­gemaalgebouw en deels in een boomgaard, deels aan de gemaaluitloop. Er is geen bediening, maar een dijk van een glimlach bij het afhaalloket.

IJburg is jarenlang gezegend geweest met een van de fijnste terrassen in de vorm van stadsstrandpaviljoen Blijburg aan Zee (Pampuslaan 501) maar dat sluit na ­deze zomer de deuren om ooit weer eens terug te keren, zo belooft men. Geniet ervan zolang het nog kan: de verstokte bierliefhebber zal weliswaar niet snel verrast zijn, in de afdeling 'in zomerse sfeer van bier genieten' wordt het niet veel beter in Amsterdam.

Blijburg sluit na ­deze zomer de deuren Beeld Jesper Boot
Blijburg sluit na ­deze zomer de deurenBeeld Jesper Boot

Een verrassend alternatief in dé Vinexwijk van Amsterdam is Dok48 (Krijn Taconiskade 328-330) gelegen aan de haven van IJburg. Het biedt de dorstige terrashanger het smakelijkste bierterras op de eilanden.

Voldoende aanbod buiten de gebaande paden, waarbij nadrukkelijk aandacht is gegeven aan NoLo (no en low alcohol): zo vind je bieren van Heaps of Hops, een hoofdstedelijke brouwer die met al zijn bier onder de 3,5 procent alcohol blijft.

Dok48 in de haven van IJburg is het smakelijkste bierterras op de eilanden. Beeld Jesper Boot
Dok48 in de haven van IJburg is het smakelijkste bierterras op de eilanden.Beeld Jesper Boot

Bekijk ook de fijnste bierterrassen in Noord, in Oost en in Zuid.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden