De fijne smaken van de stad

AMSTERDAM - Proeven is altijd goed. Van heinde en verre kwamen de bezoekers van Proef de Stad in het Lloyd Hotel, een presentatie van de top onder de Amsterdamse koks, slagers, bakkers, delicatessenwinkel, cateraars en wijninkopers.In de grote zaal van het hotel konden de mensen gisteren genieten van een toastje truffelsalade, wilde zalm, een stukje 'eerlijk' ambachtelijk brood of een glas Franse wijn.

''Dit is een schot in de roos,'' zei organisator Erik Muller (37) van wijninkoper en cateraar Pasteuning in een stampvolle zaal.

Culinaire happenings - kookscholen, de Horecava en de beurs Eten en Genieten in de RAI - kent in Amsterdam al. Muller: ''Toch meenden we dat we daar nog wat aan konden toevoegen door te laten zien welke culinaire topbedrijven nu echt Amsterdams zijn.''

Hij kwam op het idee tijdens een wijnreis, waarbij het restaurant van de Franse meesterkok Paul Bocuse werd aangedaan. ''Ik benaderde daar Arno en Monique Veenhof van slagerij Fred en Yolanda de Leeuw, en die waren meteen enthousiast. In een mum van tijd hadden we enkele klassieke Amsterdamse zaken bedacht die mee zouden kunnen doen.''

En het moest meer dan proeven alleen zijn. Muller: ''Daarom hebben we masterclasses gehouden, waar koks, slagers en koffiebranders over hun vak vertellen.''

Thijs Spijker uit Leeuwarden had er graag een autoritje van twee keer anderhalf uur voor over. ''Dit is heel bijzonder,'' zei hij, na een gesprek met Nick van Doorn van banketbakker Holtkamp. Van Doorn had hem uitgelegd dat het geheim van patisserie is dat een uitgewogen recept precies wordt gevolgd. ''Wij komen vaak van een koksschool, waar je leert experimenteren. In ons vak moet je de beheersing opbrengen dat juist niet te doen. Een Sachertorte moet nog precies zo smaken als de eerste taart van Frans Sacher in 1832.''

''Ze zijn niet kneuterig,'' zei Rob Franse uit Maarsen, die een masterclass wijnproeven volgde. Hij was zeer onder de indruk toen Gaya Gaja, dochter van Angelo Gaja van het gelijknamige Italiaanse wijnhuis, en paar flesjes Barbarosco Sori Tildin van 301 euro opentrok.

Als klap op de vuurpijl was er nog een 'Amsterdams chefs-diner' met negen gangen voor 89 euro, waarbij alle deelnemers hun producten door topkoks uit de stad lieten verwerken. Elke gang werd uitgebreid toegelicht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden