Plus

De favoriete boot van Freddy Heineken lokt toerist het centrum uit

Ook de toerist moet weten dat de Amstel verder gaat na de Berlagebrug. En dus verleidt de Stan Huygens hen die wat te besteden hebben met een luxe veerdienst richting Ouderkerk.

Op design is ook niet beknibbeld bij het ontwerp van de Stan Huygens Beeld Rink Hof
Op design is ook niet beknibbeld bij het ontwerp van de Stan HuygensBeeld Rink Hof

Wat zou Freddy Heineken ervan hebben gevonden? Zíjn boot die een bijdrage gaat leveren aan het onder controle krijgen van de massale aanwezigheid van toeristen in de binnenstad. Die ervoor gaat zorgen dat buitenlandse bezoekers eens een stukje verder kijken dan hun neus lang is en de Dam de Dam laten en precies doen wat de gemeente van ze wil: zich spreiden over een groter deel van de stad.

Dat die boot van Heineken was, is overigens kort door de bocht. De Stan Huygens is nooit in Heinekens bezit geweest. Wel was hij zeker zes maanden per jaar door de biermagnaat besproken, zegt de huidige eigenaar Tomas de Smidt van rederij 't Smidtje.

"Hij lag altijd voor hem klaar en werd door Heineken gebruikt om zakelijke relaties door de grachten te varen."

Kogelvrij glas
Er is nog één ding dat herinnert aan de liefde van Heineken voor het inderdaad bijzonder strak vormgegeven schip: sinds de bierbrouwer ontvoerd werd, zijn de ramen van kogelvrij glas, hoewel De Smidt niet durft te zeggen hoe kogelvrij precies. "Laten we niet proberen er een kogel doorheen te schieten."

Deze avond wordt er aan boord vooral wijn gedronken. Reden: het betreft de eerste vaart van wat, als het aan de initiatiefnemers ligt, een min of meer regelmatige veerdienst wordt tussen het Olympisch Stadion en Ouderkerk aan de Amstel. Zoals het in vroeger tijden ging. Maar dan toch anders.

Toen werden schepen ingezet om mensen van ommelanden naar de grote stad te vervoeren, het nieuwe veer probeert van de reis vooral een luxe ervaring te maken. Een dinnercruise eigenlijk, gericht op zakelijke bezoekers en de bovenkant van de toeristenmarkt, maar wel een dinnercruise met een bijbedoeling: het verlichten van de druk op de binnenstad.

Gezond eigenbelang
Of, zoals Jan Semeins, de bedenker van dit alles het zegt: "Het is enorm druk in de binnenstad, maar Amsterdam heeft meer te bieden. Wij willen toeristen ook kennis laten maken met het de regio ten zuiden van de stad. Door dit soort zaken te organiseren, maak je het gebied groter."

Spreiding dus. Hoewel een beetje gezond eigenbelang Semeins uiteraard niet vreemd is: begin komend jaar opent op het Stadionplein het Amsterdamse Proeflokaal de deuren, een restaurant dat tegelijk dienst doet als toeristische attractie, workshoplocatie en opleidingsplek voor roc-studenten.

En niet toevallig vaart de Stan Huygens over de Amstel naar Brasserie Paardenburg. "Er is een probleem, wij helpen graag om dat op te lossen."

Hoeveel een kaartje gaat kosten, is nog even de vraag. En of jan en alleman straks zomaar een tochtje kan boeken, moet ook nog worden uitgezocht. Een veerdienst is het. Voor maximaal 35 personen. Een slagje anders dan het veer van en naar het NDSM-terrein.

Meer Amstelroutes

Meer rederijen zijn bezig met een veerdienst tussen Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel.

Afgelopen zomer voer op initiatief van de Stichting Beschermers Amstelland twee weekenden op proef een bootdienst over de Amstel. Vanuit de binnenstad voer de boot met drie tussenstops bij bijzondere buitenplaatsen naar de haven van Ouderkerk en terug.

Of de proef zo succesvol is dat komend jaar een vaste bootverbinding in het leven wordt geroepen, is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden