Column

De f van flikker een eind op met je frivoliteit

Vanaf deze week zijn de columns van Mano Bouzamour ook online te lezen. Reageren kan via m.bouzamour@parool.nl

Mano Bouzamour
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Ik ben afgelopen week benaderd door een televisieredacteur van de Vara: 'Voor het tv-programma Bureau Marokko zouden we je graag willen interviewen als succesvol Marokkaanse schrijver in Nederland. Bureau Marokko is een vrolijk, kritisch, satirisch en intelligent programma over (Nederlandse) Marokkanen en de Marokkaanse cultuur. Geheel in stijl van Bureau Sport worden ook in Bureau Marokko clichés afgestraft en mysteries en mythen ontrafeld.'

Clichés afstraffen en mysteries en mythen ontrafelen: daar ben ik voor geboren!

Ik mailde enthousiast terug en vroeg wat voor vragen ik zou kunnen verwachten. Niet lang daarna kreeg ik een lijstje met vrolijke vragen opgestuurd.

'Ben je bang voor Marokkanen?' Nou, dat is wel een cliché-afstraffend binnenkomertje zeg, sodeju. Of ik bang ben voor Marokkanen? Wat is dat nou voor een idiote vraag? Natuurlijk ben ik bang voor Marokkanen! Wie niet?

'Hoe groot was de kans dat je een kutmarokaan geworden was als je niet op een goede middelbare school had gezeten?' Spelfoutjes zijn de grootste afknappers. Als je het woord kut-Marokkaan niet eens juist kunt spellen, hoor je in een redactie niet thuis.

'Kan je een voortrekkersrol spelen om het imago van Marokkaanse jongeren op te kalavateren?' Zeer zeker kan ik dat. Ik zou niets anders willen. Ik sta er iedere ochtend mee op. Het imago van Marokkaanse jongeren opkalavateren behoort tot mijn hoogste prioriteit. Opkalefateren is het eigenlijk. Niet met de korte, maar met de lange f. De f van fuck you. De f van flikker een eind op met je frivoliteit.

De redacteur werd tegen het einde steeds cryptischer. 'In hoeverre speelt jouw uiterlijk een rol in jouw ontwikkeling als mens in deze maatschappij?' Die vraag snapte ik niet vanwege mijn intellectueel onvermogen. Of beter gezegd: wilde ik niet proberen te snappen. In hoeverre mijn uiterlijk een rol speelt in mijn ontwikkeling als mens in deze maatschappij?

Dit soort vage vragen vertroebelen mijn verstand. Langzaam maar zeker speelde ik met de gedachte de redacteur te vierendelen. Midden op de tafel van Jeroen Pauws nieuwe programma. Help ik hem een handje met de kijkcijfers.

Ik vroeg me af wie op het idee is gekomen van Bureau Marokko, maar vooral waarom. Redacteuren in het land, schei ermee uit.

Ik mailde terug dat hij heel geestig was en dat hij me even de echte vragen moest sturen. Maar het wáren de echte vragen. Ik vroeg of hij me wel serieus nam. 'We nemen je zeker wel serieus Mano en verwachten ook intelligente antwoorden van je. Dit is de vorm waarin we de vragen stellen. Met een knipoog als het ware. Daarna ontstaat vanzelf een serieus gesprek.'

Ik belde hem op. 'Helaas heb ik al iets belangrijks op dezelfde dag staan. Iets van groot maatschappelijk belang.' 'Wat dan?' 'Een fotoshoot voor de Linda.'

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden